Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Austrália je stále v zajatí ohňa: Začala sa evakuácia ďalšieho mesta

Ľudia sa v strachu pred ohňom uchýlili na pláž. Zobraziť galériu (2)
Ľudia sa v strachu pred ohňom uchýlili na pláž. (Zdroj: SITA/Australian Department of Defense via AP)

MALLACOOTA - Austrálska armáda začala námornú evakuáciu stoviek ľudí uväznených v meste Mallacoota obkoleseného ohňom na juhovýchode krajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Plavidlo vojenského námorníctva zakotvilo v Mallacoote v štáte Viktória, kam prišlo vyzdvihnúť obyvateľov, ktorí sa na úteku pred požiarmi uchýlili na pláž.

Záchranárom pomáhajú zhadzovať zásoby do izolovaných oblastí aj vojenské lietadlá. Susedný Nový Južný Wales, ktorý je najľudnatejším štátom Austrálie, mimoriadne silno zasiahli lesné požiare. V krajine od októbra zničili vyše 1000 domov a viac než tri milióny hektárov porastov, čo je oblasť väčšia ako Belgicko. O život prišlo najmenej 12 ľudí.

Úrady v súvislosti s nárastom teplôt nad 40 stupňov Celzia, ktorý sa očakáva v sobotu, vyhlásili mimoriadny stav na väčšine husto obývaného juhovýchodu krajiny. Tisíce obyvateľov aj turistov uposlúchli výzvy, aby opustili obľúbené pláže na pobreží v dĺžke 300 kilometrov. Rady automobilov sa tiahnu smerom na Sydney aj Canberru. Podľa AFP niektorí vodiči potrebujú na prekonanie 50 kilometrov aj tri hodiny. Minister dopravy Nového Južného Walesu Andrew Constance situáciu označil ako "najväčšou evakuáciou ľudí z tohto regiónu v histórii".

Austrália je stále v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Australian Department of Defense via AP)

Viac o téme: LoďEvakuáciaPožiareAustráliaMallacoota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu