Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obyvateľom Austrálie došla trpezlivosť: V súvislosti s požiarmi kritizovali premiéra

Požiare v Austrálii neutíchajú. Zobraziť galériu (3)
Požiare v Austrálii neutíchajú. (Zdroj: SITA/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9 via AP)

SYDNEY - Austrálsky premiér Scott Morrison musel vo štvrtok predčasne ukončiť svoju návštevu v meste Cobargo zasiahnutom lesnými požiarmi po tom, ako naňho miestni obyvatelia slovne zaútočili v súvislosti s reakciou vlády na požiare. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

Miestni obyvatelia tvrdili, že premiér urobil len veľmi málo na pomoc mestu Cobargo v štáte Nový Južný Wales na juhovýchode krajiny. Dvaja ľudia prišli v okolí mesta v súvislosti s požiarom o život a mnohí ďalší stratili svoje domovy. Niektorí obyvatelia premiéra označili za "hlupáka" a uviedli, že v ich meste nie je vítaný. Jeden z demonštrantov premiérovi povedal, že "by sa mal za seba hanbiť", a takisto uviedol, že Morrison "nechal krajinu zhorieť", uvádza na svojej webovej stránke austrálska stanica ABC.

Scott Morrison
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Aaron Favila)

Premiér v reakcii vyhlásil, že rozumie pocitom ľudí, ktorí prišli o všetko, a upozornil, že krajine stále hrozí nebezpečenstvo požiarov. Premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová vo štvrtok v reakcii na lesné požiare vyhlásila núdzový stav, ktorý potrvá týždeň.

Juhovýchod Austrálie od októbra sužujú lesné požiare, ktoré si vyžiadali 18 obetí na životoch a zničili viac ako 1400 domov v Novom Južnom Walese a susediacom štáte Viktória. Najmenej 17 ľudí je za posledný týždeň stále nezvestných. Tisíce ľudí opustili svoje domovy a zásoby v niektorých mestách odrezaných od okolitého sveta sa podľa BBC míňajú. Armáda v štáte Viktória pripravuje evakuáciu približne 4000 ľudí, ktorí zostali v dôsledku požiarov uviaznutí.

Dym z požiarov dorazil už i na Nový Zéland

Dym z obrovských požiarov, ktoré v uplynulých týždňoch trápia Austráliu, už prekonal aj dvetisíc kilometrov naprieč Tasmanovým morom a dorazil na Nový Zéland. Zhrození obyvatelia Južného ostrova, väčšieho z dvoch hlavných novozélandských ostrovov, zverejňujú na sociálnych sieťach fotografie, na ktorých vidno hustú tmavožltú hmlu, ktorá všetko zahaľuje. Sťažujú sa aj na to, že aj na takúto obrovskú vzdialenosť zreteľne cítia vôňu spáleného dreva.

Obyvateľom Austrálie došla trpezlivosť:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Rycroft)

"Nikdy som nevidel nič podobné, ako je táto hmla," povedal vo štvrtok pre britskú BBC Arthur McBride, šéf cestovnej agentúry Alpine Guides, ktorá vozí turistov najmä na novozélandské ľadovce. Od 31. decembra podľa neho turisti už ani na ľadovcoch nevidia tradičný obrázok - biely sneh a modrú oblohu, ale namiesto toho len hustú žltú až hnedú hmlu, ktorá všetko zahaľuje. "A tá vôňa spáleného dreva je všadeprítomná," hovorí McBride.

Žltá a hnedá farba navyše na novozélandskom Južnom ostrove nezamorila len vzduch, ale napríklad na svetoznámom Ľadovci Františka Jozefa už prach z austrálskych požiarov zafarbil nažlto a nahnedo aj sneh.

Viac o téme: DymObyvateliaAustráliaSydneyLesné požiareScott Morrison
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu