Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ohnivé peklo v Austrálii: Turisti musia opustiť oblasti postihnuté lesnými požiarmi

Požiare v Austrálii neutíchajú.
Požiare v Austrálii neutíchajú. (Zdroj: SITA/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9 via AP)

SYDNEY - Austrálski hasiči vo štvrtok vyzvali turistov, aby opustili oblasti na juhovýchode Austrálie, ktoré sužujú lesné požiare. Úrady sa totiž pripravujú na návrat extrémnych podmienok počas víkendu, informovala agentúra DPA.

Hasičský zbor štátu Nový Južný Wales vyhlásil zónu uzavretú pre turistov, ktorá sa tiahne 240 kilometrov južne od letoviska Batemans Bay až po hranice štátu Viktória. Zastupujúci šéf hasičov Rob Rogers povedal, že nebezpečenstvo požiaru ešte zďaleka neskončilo. Očakáva sa, že podmienky priaznivé pre šírenie ohňa sa zhoršia v sobotu, keď krajinu zasiahne ďalšia vlna horúčav a teploty dosiahnu 40 stupňov Celzia.

Najnovšie požiare, ktoré sa tento týždeň priblížili k pobrežiu, zničili viac ako 200 domov. Sedem ľudí prišlo o život v štáte Nový Južný Wales a jedna osoba vo Viktórii. Mimoriadne dramatická situácia sa odohrávala v pobrežnom meste Mallacoota na východe štátu Viktória, kde sa v utorok muselo vyše 4000 obyvateľov a dovolenkárov uchýliť na pláže, keď vietor hnal plamene smerom k tamojším domom.

Policajné plavidlá tam dopravili obyvateľom 1,6 tony pitnej vody a tiež potraviny a zdravotnícke pomôcky. Požiare zúriace od októbra zničili v Austrálii už viac ako 1400 domov a spálili približne päť miliónov hektárov porastov. O život prišlo najmenej 18 ľudí.

Viac o téme: HasičiTuristiAustráliaLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu