Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Putin s krásnym odkazom pre Zemana: Účasť na moskovských oslavách bude symbolom priateľstva

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP)

PRAHA - Ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil v novoročnom pozdrave adresovanom českému prezidentovi Milošovi Zemanovi, že jeho účasť na moskovských oslavách 75. výročia víťazstva nad fašizmom bude nepochybne symbolizovať priateľstvo a vzájomnú úctu medzi ruským a českým národom. Informovala o tom v pondelok webová stránka Kremľa.

Český spravodajský server Novinky.cz v piatok uviedol, že Zeman zvažuje, že zruší návštevu Moskvy, kde sa má v máji 2020 zúčastniť na oslavách 75. výročia konca druhej svetovej vojny. Zemanovi prekáža ruská kritika nedávneho rozhodnutia českého Senátu zaviesť deň pamiatky obetí invázie z augusta 1968.

Horná komora Parlamentu ČR 4. decembra rozhodla, že do zoznamu významných dní krajiny bude zaradený 21. august ako Deň pamiatky obetí invázie vojsk Varšavskej zmluvy z roku 1968 a následnej okupácie vtedajšieho Československa. Zeman príslušnú novelu zákona podpísal v polovici decembra.

Ruský rezort diplomacie sa voči tomuto kroku ostro ohradil, pričom obvinil Prahu z účelových a politicky motivovaných snáh o otváranie minulosti a z porušenia ustanovení česko-ruskej zmluvy o priateľstve a spolupráci. "Je to absolútna drzosť," komentoval výroky ruského ministerstva  Zeman v rozhovore pre server Parlamentní listy.

Ďalej pokračoval: "Pred časom som prijal pozvanie (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina na oslavu 75. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne a teraz premýšľam o tom, že tam vôbec nepôjdem, alebo - čo asi urobím skôr - že tam pôjdem a poviem Rusom: 'Čo keby ste obrátili list?'," povedal český prezident.

Proti ruským výrokom týkajúcim sa dňa pamiatky obetí invázie sa už predtým ohradili aj český premiér Andrej Babiš a šéf diplomacie Tomáš Petříček, ktorí v tejto súvislosti hovorili o zasahovaní do vnútorných záležitostí Česka. Český Ústav pre štúdium totalitných režimov (ÚSTR) spočítal, že do konca roku 1968 si okupácia vtedajšej ČSSR vojskami piatich krajín Varšavskej zmluvy vyžiadala 197 mŕtvych a približne 500 ťažko zranených.

Viac o téme: Vladimir PutinMiloš ZemanNovoročný pozdravMoskovské oslavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu