Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nová direktíva EÚ nám predĺži život o deväť mesiacov

ŠTRASBURG - Európsky parlament má v utorok prijať direktívu o kvalite ovzdušia, ktorá by podľa poslancov o deväť mesiacov predlžila priemerný vek Európanov. Nová norma má znížiť do roku 2010 koncentráciu najjemnejších častíc v ovzduší (tzv. PM 2,5) na 25 mikrogramov na meter kubický. Do roku 2020 by sa malo číslo zastaviť na 20.

"Európska únia je v tomto probléme pozadu aj v porovnaní so Spojenými štátmi,“ uviedol v pondelok predkladateľ direktívy Nemec Holger Krahmer. Direktíva, ktorá ma podporu všetkých kľúčových politických frakcií v EP, má vstúpiť do platnosti dva roky potom, ako ju v roku 2008 zverejnia v oficiálnom vestníku EÚ.

Slovenskí europoslanci sú text direktívy pripravení podporiť. Irena Belohorská (HZDS) pre agentúru SITA uviedla, že takého dokumenty potrebujú predovšetkým nové členské krajiny, ktoré chcú všetko obetovať ekonomike. "Ľudia nie sú otroci a ekonomika funguje lepšie, keď má zdravých zamestnancov,“ kritizovala Belohorská niektorých kolegov, ktorí považujú nový návrh za riziko pre hospodársky rast v strednej a východnej Európe.

"Je pravda, že občas narážame v EP na isté ´zelené náboženstvo´, no táto direktíva náš priemysel neohrozuje,“ vyhlásil pred hlasovaním Milan Gaľa (SDKÚ). Podľa neho musí EÚ pochopiť „že na východe Európy existuje istá technická zaostalosť, a to treba zohľadňovať.“

Direktíva si podľa EP bude vyžadovať od členských krajín zavedenie monitorovacích laboratórií v kľúčových zónach a výrazné zmeny v normách pre znižovanie emisií z motorov nákladných vozidiel a pre znižovanie síry v palivách. Nové návrhy má predniesť Európska komisia v priebehu roku 2008.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu