Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko a Ukrajina sa konečne dohodli: Tranzit plynu do Európy bude pokračovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MINSK - Rusko a Ukrajina sa v sobotu dohodli na pokračovaní dodávok ruského plynu do Európskej únie cez územie Ukrajiny. Kontrakt s účinnosťou od 1. januára 2020 sa uzatvára na päť rokov.

Dohoda predpokladá, že v roku 2020 sa z Ukrajiny do členských štátov únie prepraví 65 mld. metrov kubických plynu, uviedol ukrajinský minister energetiky Alexej Orzhel. V nasledujúcom období budú pokračovať dodávky v objeme 40 mld. metrov kubických. Správa znamená úľavu pre európske krajiny, ktoré z Ruska odoberajú zhruba 40 percent svojej spotreby plynu.

Kyjev aj Moskva podľa agentúry AP potvrdili, že nový kontrakt podpíšu do konca tohto roka. V rámci dohody sa Rusko tiež zaviazalo vyplatiť Ukrajine 2,9 mld. USD a tým urovnať jeden z arbitrážnych sporov medzi oboma krajinami, uviedol riaditeľ ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexei Miller. Urovnanie znamená, že Kyjev a Rusko zastavujú všetky otvorené súdne spory medzi národnými plynárenskými spoločnosťami, doplnil Miller. Existujúca dohoda o dodávkach ruského plynu pre EÚ sa končí 31. decembra.

Viac o téme: PlynDohodaKontraktTranzitRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu