Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Rusko vrátilo Ukrajine protestnú nótu: Týkala sa Putinovej návštevy Krymu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vrátilo Ukrajine protestnú nótu týkajúcu sa návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina na Kryme, kde sa uskutočnili námorné cvičenia Severnej flotily a Čiernomorskej flotily Námorných síl Ruskej federácie (VMF).

Moskva tak podľa tlačovej agentúry TASS spravila vzhľadom na nepodloženosť tejto protestnej nóty, oznámil v piatok ruský rezort diplomacie. "Ruské ministerstvo zahraničných vecí bez rozvažovania vrátilo Ukrajine danú nótu spolu s ďalšími podobnými dokumentmi, ktoré mu boli predložené. Dôvodom je nepodloženosť pre vznesenie protestu. Upozorňujeme, že ruský prezident ani ďalší predstavitelia nebudú o svojich cestách po subjektoch Ruskej federácie - a to sa plne vzťahuje aj na Krymskú republiku a federálne mesto Sevastopol - diskutovať so žiadnymi zahraničnými štátmi," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Rusko uskutočnilo vo štvrtok v oblasti Čierneho mora skúšky viacúčelových striel schopných niesť jadrové hlavice. Na manévroch Čiernomorskej a Severnej flotily bol prítomný aj Putin, ktorý je najvyšším veliteľom ruských ozbrojených síl.

Nadzvukové strely Kinžal boli odpaľované z dvoch stíhačiek typu MiG-31K. Kinžal má účinný dolet 2000 kilometrov, môže byť vybavený konvenčnými i jadrovými hlavicami a je schopný preniknúť najkomplikovanejšími systémami protivzdušnej obrany. Strely Kalibr, určené na likvidáciu pozemných a námorných cieľov, boli odpálené z plavidiel vrátane fregát triedy Admirál Grigorovič a ponoriek.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu