Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Otrasný prípad z Ruska: Dieťa umrzlo na balkóne, kde ho pri mínusovej teplote nechali rodičia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NIKOLAJEVSK - Ruské úrady vyšetrujú smrť sedemmesačného chlapca, ktorý umrzol na balkóne, kde ho tam na približne päť hodín nechali rodičia pri teplote mínus sedem stupňov Celzia. S odvolaním sa na vyjadrenia miestnych úradov o tom v utorok informovala spravodajská stanica BBC.

K incidentu došlo v meste Nikolajevsk na Amure, ležiacom v Chabarovskom kraji na ruskom Ďalekom východe, pričom dieťa dali rodičia na balkón, aby si pospalo na čerstvom vzduchu, uviedli miestne médiá. Tamojší rezort zdravotníctva po incidente obyvateľov upozornil, aby malé deti nenechávali vonku bez dozoru.

"Vždy majte prehľad o tom, kde a s kým je (vaše dieťa)," informoval úrad na Instagrame. "Neprejdite bez povšimnutia, ak je iné dieťa v nebezpečí - v zime sa dieťa, ktoré sa stratilo či zranilo na ulici, môže veľmi ľahko stať obeťou nízkych teplôt," uviedol ďalej. Rezort tiež podotkol, že Chabarovskom kraji sa čoraz viac detí stáva obeťami ignorancie a nedbanlivosti k základným bezpečnostným opatreniam, akej sa dopúšťajú ich rodičia.

Ako píše ruský spravodajský portál Lenta.ru, dieťa podľa predbežnej úradnej správy zomrelo v dôsledku podchladenia. K tomuto stavu dochádza, ak telesná teplota človeka v dôsledku chladu klesne, pričom podchladenie je možné aj pri miernom chlade, ktorému je však osoba vystavená dlhšiu dobu. Najohrozenejšej skupinou spomedzi zdravých ľudí sú v tomto smere starí ľudia a deti mladšie než rok.

Dávať deti spať von na čerstvý vzduch nie je v krajinách s chladnejším podnebím neobvyklé. K takémuto správaniu ich vedie povera, že ak sú deti častejšie na čerstvom vzduchu, ľahšie sa vyhnú nádche či kašľu. Aj mnohí rodičia v škandinávskych krajinách sa napríklad domnievajú, že ich ratolesti sa lepšie a dlhšie vyspia práve vonku.

Viac o téme: DieťaRuskoZmrznutieNikolajevsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu