Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Panama si pripomína 30. výročie invázie USA: Takmer 30-tisíc vojakov zvrhlo diktátorský režim

Laurentino Cortizo
Laurentino Cortizo (Zdroj: TASR/AP Photo/Arnulfo Franco)

PANAMA CITY - Panama si v piatok pripomenula 30. výročie invázie USA, ktorá viedla k zvrhnutiu režimu diktátora Manuela Noriegu, informovala agentúra AP.

Panamský prezident Laurentino Cortizo sa zúčastnil na spomienkovej slávnosti v hlavnom meste Panama City na cintoríne, kde je pochovaných približne 130 ľudí, ktorí boli zabití počas invázie. Cortizo povedal, že je potrebné hľadať pravdu, aby sa rodinní príslušníci množstva nezvestných dozvedeli, kde sa nachádzajú pozostatky ich najbližších. Popoludní v centre mesta pochodovali demonštranti.

Invázia, na ktorej sa zúčastnilo približne 27.000 amerických vojakov, spôsobila koniec vojenského režimu v Paname. Počas invázie v roku 1989 prišlo podľa oficiálnych štatistík o život 514 ľudí vrátane civilistov i vojakov. Ľudskoprávne organizácie však uvádzajú, že straty na životoch boli vyššie. Zahynulo aj 23 amerických vojakov.

Panamská vláda tohtoročné výročie po prvý raz vyhlásila za deň štátneho smútku, čo podľa AP žiadali príbuzní obetí. Samozvaný diktátor Noriega vládol v Paname od roku 1983 do americkej invázie v roku 1989. V septembri 1992 bo v USA odsúdený na 40 rokov okrem iného za pašovanie drog, vydieranie a finančný podvod.

Neskôr mu trest zmiernili na 30 rokov. V rodnej krajine odsúdili Noriegu v neprítomnosti na tri 20-ročné tresty za spreneveru, korupciu a vraždy troch oponentov počas jeho vlády. Bývalý diktátor zomrel v roku 2017 vo veku 83 rokov.

Viac o téme: VýročieInváziaDiktatúraPanamaLaurentino Cortizo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu