Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pelosiová udrela tvrdou kritikou: Trump je trvalou hrozbou pre národnú bezpečnosť

Nancy Pelosiová Zobraziť galériu (2)
Nancy Pelosiová (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

WASHINGTON - Predsedníčka demokratmi ovládanej Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová v stredu na úvod rozpravy o podaní ústavnej žaloby na amerického prezidenta Donalda Trumpa uviedla, že šéf Bieleho domu predstavuje trvalú hrozbu pre bezpečnosť USA. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

"Je holou skutočnosťou, že prezident je trvalou hrozbou pre našu národnú bezpečnosť a integritu našich volieb, základu našej demokracie. Keď prezidentovo previnenie vyšlo najavo, spustil bezprecedentnú, nevyberanú kampaň (plnú) vzdoru a obštrukcií," uviedla Pelosiová po tom, čo sa členovia 435 člennej Snemovne reprezentantov dohodli, že rozprava pred hlasovaním o Trumpovom impeachmente bude trvať šesť hodín.

Nancy Pelosiová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

Vyšetrovanie v rámci impeachmentu v Snemovni reprezentantov sa zameriavalo na obvinenia, že republikán Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť politické vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách v roku 2020 Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Vyšetrovanie, ktoré viedol právny výbor Snemovne môže vyústiť do ústavnej žaloby proti Trumpovi, ktorý by sa v takom prípade stal tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA — po Billovi Clintonovi v roku 1998 a Andrewovi Johnsonovi v roku 1868. Uznať za vinného a odvolať z úradu ho môže až Senát, kde však majú väčšinu republikáni.

Viac o téme: Donald TrumpNancy Pelosiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu