Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Filipínach zaznamenali od nedele takmer 800 dotrasov: Zomrelo deväť ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MANILA - Viac ako 780 následných otrasov zaznamenali od nedeľňajšieho silného zemetrasenia na Filipínach. Informoval o tom v stredu filipínsky ústav vulkanológie a seizmológie, píše agentúra DPA.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,9 si od nedele doposiaľ vyžiadalo deväť obetí na životoch a najmenej 111 zranených. Otrasy zničili tisícky domov a stovky prvkov verejnej infraštruktúry ako školy, nemocnice, cesty a mosty.

Spomedzi niekoľkých stoviek tzv. dotrasov zaznamenali najsilnejší v stredu nadránom - mal magnitúdu 5,3 a vychádzal z oblasti neďaleko mesta Padada. Ďalší, o niekoľko hodín neskôr, mal magnitúdu 4,8. Zem sa v noci na stredu triasla aj v Číne, Japonsku a na Novom Zélande.

Na Filipínach zaznamenali od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Filipínsky ústav vulkanológie a seizmológie v Quezon City uviedol, že zemetrasenie s magnitúdou 6,9 a v hĺbke 30 kilometrov zasiahlo v nedeľu oblasť približne šesť kilometrov severozápadne od mesta Padada v provincii Davao del Sur.

V posledných mesiacoch bol na tomto území zaznamenaný celý rad silných zemetrasení. Filipíny ležia na tzv. ohnivom kruhu - najaktívnejšej vulkanickej zóne Zeme, ktorá prechádza od západného pobrežia Severnej Ameriky cez Aleuty, Japonsko a Indonéziu až na Nový Zéland.

Viac o téme: DotrasyZemetrasenie Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu