Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čísla, z ktorých mrazí: V roku 2019 zavraždili vo svete 49 novinárov, pribúda uväznených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Po celom svete bolo v roku 2019 zabitých 49 novinárov, čo je najnižší počet za posledných 16 rokov. V utorok to oznámila organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Väčšina týchto žurnalistov zahynula pri pokrývaní konfliktov v Jemene, Sýrii a Afganistane. "Žurnalistika je stále nebezpečným povolaním," upozornila organizácia RSF so sídlom v Paríži, ktorá obhajuje slobodu médií. Posledné dve desaťročia prišlo ročne o život v priemere okolo 80 novinárov. Šéf RSF Christophe Deloire však varoval, že počet žurnalistov zavraždených v krajinách pokladaných za mierové je stále znepokojujúco vysoký, len v samotnom Mexiku ich bolo zabitých desať.

"Latinská Amerika s celkovo 14 novinármi zavraždenými po celom kontinente je už taká nebezpečná ako Blízky východ," dodal Deloire. Podľa jeho slov je síce pokles v počte usmrtených novinárov v konfliktných zónach dôvodom na oslavu, ale "čoraz viac novinárov je zavraždených pre svoju prácu v demokratických krajinách, čo je skutočným problémom demokracie".

Hoci pri výkone práce zomiera menej žurnalistov, za mrežami ich končí viac, uvádzajú RSF. V roku 2019 bolo uväznených približne 389 novinárov, teda o 12 percent viac v porovnaní s vlaňajškom. Takmer polovica z nich je vo väzení v troch krajinách - v Číne, Egypte a Saudskej Arábii, ktorú obviňujú aj z brutálnej vraždy novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte minulý rok v Istanbule.

"Len samotná Čína, ktorá zintenzívnila utláčanie (prevažne moslimskej menšiny) Ujgurov, zadržiava za mrežami tretinu zo všetkých novinárov väznených vo svete," oznámili RSF. Po celom svete bolo tiež unesených a zajatých 57 novinárov, väčšinou v Sýrii, Jemene, Iraku a na Ukrajine. "Napriek veľkému posunu vo vývoji situácie v Sýrii sme tento rok nezaznamenali výrazné prepúšťanie rukojemníkov," uviedli RSF a vyjadrili obavy z najhoršieho, pokiaľ ide o osud mnohých unesených.

Viac o téme: SvetVraždaVäzenieNovináriBilanciaReportéri bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu