Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Libanonská ministerka vnútra chce vyšetrenie nepokojov: Má byť rýchle a transparentné

Na snímke nová libanonská ministerka vnútra Rajja Hasanová
Na snímke nová libanonská ministerka vnútra Rajja Hasanová (Zdroj: TASR/AP Photo/Hassan Ammar)

BEJRÚT - Libanonská ministerka vnútra Rajja Hasanová nariadila v nedeľu bezpečnostným zložkám v krajine, aby spustili "rýchle a transparentné" vyšetrenie nepokojov, počas ktorých utreplo v noci na nedeľu v stretoch s poriadkovou políciou v hlavnom meste Bejrút zranenia niekoľko desiatok demonštrantov. Informovala o tom agentúra AFP.

Ministerka varovala pred ľuďmi, ktorí sa infiltrovali medzi demonštrantov a snažili sa vyprovokovať vzájomné konfrontácie. Hasanová žiada, aby bola za tieto násilné potýčky vyvodená zodpovednosť. Protestujúci sa chceli v sobotu večer násilím dostať do priestoru okolo budovy libanonského parlamentu, čo prinútilo políciu a bezpečnostné jednotky použiť na ich rozohnanie slzotvorný plyn, gumové projektily a vodné delá. Zranenia utrpelo podľa tamojšieho Červeného kríža a libanonskej civilnej obrany viac než 130 ľudí, píše agentúra AP.

Nadmerné použitie sily zo strany polície kritizovala aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Išlo o najnásilnejší zákrok voči demonštrantom, odkedy sa pred dvoma mesiacmi začali protesty namierené proti korupcii a zlému spravovaniu štátu. V dôsledku nepokojov odstúpil dva týždne od ich vypuknutia - 29. októbra - predseda libanonskej vlády Saad Harírí. Jeho demisia bola jednou z hlavných požiadaviek protestujúcich. Hlboko rozdelená politická scéna však nedosiahla dohodu o novom predsedovi vlády. Túto funkciu preto naďalej zastáva Harírí.

V pondelok má prezident Michel Aún s viacerými parlamentnými blokmi viesť rokovania o vymenovaní nového premiéra. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v nedeľu pre francúzsky rozhlas uviedol, že libanonskí lídri by mali vyriešiť krízu, ktorá paralyzuje celú krajinu. V nedeľu došlo v severnom regióne Akkar navyše k podpáleniu kancelárií dvoch hlavných politických strán - hnutia Budúcnosť libanonského premiéra Harírího a najväčšej parlamentnej strany s názvom Slobodné vlastenecké hnutie spojenej s prezidentom Michelom Aúnom, informovala libanonská štátna tlačová agentúra.

Viac o téme: NepokojeDemonštrantiLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu