Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Peskov odkazuje Zelenskému: Ak chce vyriešiť konflikt v Donbase, musí plniť minské dohody

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov (Zdroj: SITA/Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok povedal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj musí plniť minské dohody, ak chce vyriešiť konflikt v Donbase. Podľa Peskova ale nie je potrebné, aby si Zelenskyj podával ruku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, napísala agentúra TASS.

Zelenskyj predtým povedal, že je pripravený aj stokrát potriasť si rukou s Putinom, aby získal naspäť Krym a desaťkrát, aby Ukrajina dostala späť Donbas. "V súvislosti s Donbasom, nie je potrebné potriasť si s Putinom rukou. Je potrebné plniť minské dohody a keď sa tak stane, každý bude mať možnosť podať ruku, zagratulovať občanom Ukrajiny k vyriešeniu vnútroštátneho konfliktu," povedal Peskov.

Konflikt na východnej Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe Ukrajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej republiky vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

Peskov takisto povedal, že ak chce Kyjev robiť zmeny v minských dohodách, zvyšní členovia tzv. normandskej štvorky budú potrebovať čas na zváženie tejto možnosti. V tejto súvislosti pripomenul rokovania lídrov normandskej štvorky (Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka), ktoré sa konali v pondelok v Paríži.

Z parížskeho summitu vzišla dohoda o ďalších krokoch pre vyriešenie konfliktu na východe Ukrajiny, ktorú podľa Peskova možno považovať za úspech. Lídri sa okrem iného dohodli na úplnom uplatnení prímeria v Donbase do konca tohto roka, na rozsiahlej výmene zajatcov a ďalšom odsune síl z frontovej línie.

Viac o téme: DonbasDmitrij PeskovVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu