Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinský prezident sa rozhodol: Podpísal ročné predĺženie osobitného štatútu Donbasu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal návrh o predĺžení platnosti zákona o osobitnom štatúte oblastí v Donbase, ktoré ovládajú proruskí separatisti, do konca roka 2020. Podľa agentúry TASS o tom informoval v stredu na svojej internetovej stránke ukrajinský parlament.

Ukrajinský parlament odhlasoval predĺženie platnosti zákona o osobitnom štatúte separatistických území v Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti 12. decembra. Podľa agentúry Reuters ide o dôležitý krok smerom k možnej dohode o ukončení päť rokov trvajúceho konfliktu na východe Ukrajiny. Na predĺžení platnosti uvedeného zákona sa okrem iného dohodli lídri krajín tzv. normandskej štvorky (Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny) na summite v Paríži, ktorý sa uskutočnil 9. decembra po trojročnej prestávke.

Táto právna norma priznáva obmedzenú samosprávu oblastiam ukrajinského Donbasu, ktoré sú pod kontrolou proruských separatistov. Na jeho základe môžu mať tieto regióny vlastné policajné zbory a justičné orgány a môžu organizovať miestne voľby. Zákon o osobitnom štatúte Donbasu začal platiť 18. októbra 2014 a odvtedy ho opakovane predlžovali. Najnovšie mala jeho platnosť vypršať 31. decembra 2019.

Ďalšie predĺženie platnosti zákona má vytvoriť podmienky na "mierové urovnanie situácie v niektorých regiónoch Doneckej a Luhanskej oblasti," uviedol jeden z iniciátorov tohto kroku, predseda ukrajinskej vládnucej strany Sluha národa Olexandr Kornijenko. Zároveň avizoval prípravu a schválenie nového zákona o osobitnom štatúte Donbasu, čo však podľa neho môže potrvať až rok.

Konflikt na východnej Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe Ukrajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

Viac o téme: UkrajinaKyjevDonbasVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu