Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ozbrojenci v Somálsku zaútočili na prezidentský palác: Z miesta počuť streľbu a výbuchy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

MOGADIŠO - Boje vypukli v utorok neďaleko hotela SYL v centre somálskeho hlavného mesta Mogadišo. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.

"Je tam prudká prestrelka a výbuchy granátov," povedal pre AFP predstaviteľ bezpečnostnej služby. "Nemôžem to potvrdiť, ale zdá sa, že hotel sa stal terčom teroristického útoku," dodal. Somálski policajti ešte skôr informovali o piatich ozbrojencoch, ktorí zaútočili na bezpečnostné zložky rozmiestnené v blízkosti areálu prezidentského paláca.

Bezpečnostné zložky útok odrazili a zneškodnili najmenej troch ozbrojencov. Zvyšní dvaja sa pokúsili dostať do neďalekého hotela. Boje na mieste pokračujú. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. V krajine však útoky často podniká islamistická skupina aš-Šabáb.

Aš-Šabáb, ktorý chce v Somálsku založiť Daeš, pravidelne podniká útoky na vládne budovy, hotely a reštaurácie. Skupinu sa v roku 2011 podarilo z veľkej časti z Mogadiša vytlačiť a odvtedy prišla o viacero svojich bášt. Jej príslušníci však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným silám.

Viac o téme: StreľbaOzbrojenciútok SomálskoMogadišo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu