Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minúta ticha pre obete z Ostravy: Z hlučného protestu proti Babišovi pochod ulicami

Účastníci protestu niesli rôzne transparenty. Zobraziť galériu (3)
Účastníci protestu niesli rôzne transparenty. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Minútou ticha sa v utorok večer na pražskom Václavskom námestí začala demonštrácia proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi. Zorganizoval ju spolok Milion chvilek pro demokracii v súvislosti s auditom o konflikte záujmov a obnovením trestného stíhania premiéra.

Séria demonštrácií má trvať do 19. decembra, informoval spravodajský server Novinky.cz. Na Václavskom námestí sa zišli tisíce ľudí, mnohí niesli transparenty s nápismi ako: "Všetci kradnú, iba ja čerpám." Pôvodne organizátori vyzývali na hlasnú demonštráciu a jej účastníci si mali priniesť píšťaly, klaksóny a bubny. Po streľbe vo Fakultnej nemocnici v Ostrave, ku ktorej došlo v utorok ráno, usporiadatelia odvolali bubeníkov a obete streľby si uctili minútou ticha.

Minúta ticha pre obete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Po programe na Václavskom námestí sa účastníci demonštrácie vydajú na pochod ulicami v centre Prahy, ktorý zakončia na hlavnej stanici. Dôvodom protestov je údajný konflikt záujmov premiéra Andreja Babiša, záver auditu európskej komisie i obnovené trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo. Demonštranti žiadajú Babišovu rezignáciu. Posledná protivládna demonštrácia, namierená proti premiérovi Babišovi a ministerke spravodlivosti Marii Benešovej, sa konala 16. novembra. Prišlo na ňu viac ako 250.000 ľudí.

Minúta ticha pre obete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Viac o téme: ProtestStreľbaMinúta ticha Andrej BabišOstravaVáclavské námestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu