Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spomienka na zosnulého mladíka sa zvrhla na nepokoje: Tisíce demonštrantov ničilo mestá

Protesty sa zvrhli na nepokoje Zobraziť galériu (4)
Protesty sa zvrhli na nepokoje (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

ATÉNY - Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia pri potýčkach, ktoré v piatok večer vypukli na demonštráciách v gréckej metropole Atény a prístavnom meste Patras. K protestom došlo pri príležitosti 11. výročia násilnej smrti 15-ročného mladíka, ktorý sa stal obeťou policajného zásahu, informovala agentúra AP.

Desiatky mladých demonštrantov zapaľovali v Aténach odpadkové koše, pomocou kladív rozbíjali dlažbu a na políciu hádzali rôzne predmety. Polícia na demonštrácii zadržala prinajmenšom 15 ľudí. V Patrase ležiacom zhruba 210 kilometrov západne od Atén sa na demonštrácii zranili dvaja ľudia. Dvoch ďalších polícia zatkla a približne 20 zadržala. Na mieste došlo k intenzívnym potýčkam, pričom mladí výtržníci na policajtov hádzali zápalné fľaše.

Protesty sa zvrhli na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

Na piatkovej demonštrácii v Aténach sa podľa polície zúčastnilo približne 5000 ľudí vrátane mladých anarchistov a členov protisystémových organizácií. Ešte predtým cez deň sa v hlavnom meste zišlo zhruba 2000 ľudí na zhromaždení organizovanom študentskými zoskupeniami. V gréckej metropole hliadkovalo v súvislosti s demonštráciám približne 3500 policajtov. Ich cieľom bolo predchádzať násiliu, aké obdobné spomienkové protesty sprevádzali v ostatných rokoch. Úrady tiež v centre Atén uzavreli hlavné cesty a odstavili tiež prinajmenšom stanicu metra, píše AP.

Protesty sa zvrhli na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

Protestné pochody sa v piatok konali tiež Solúne, druhom najväčšom gréckom meste. Neozbrojeného 15-ročného Alexisa Grigoropulosa zastrelil 6. decembra 2008 aténsky policajt. Jeho smrť vyvolala dva týždne trvajúce nepokoje, do ktorých sa zapojili desaťtisíce mladých Grékov. V deň výročia Grigoropulosovej smrti v Aténach i ďalších mestách dochádza k protestom, ktoré často sprevádzajú násilnosti. Policajta, ktorý chlapca zastrelil, odsúdili v októbri 2010 na doživotie. V odvolacom procese mu však trest skrátili a tento rok ho z väzenia prepustili.

Protesty sa zvrhli na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

 

Viac o téme: NepokojeProtestyDemonštrácieAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu