Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pri pobreží Líbye zachránili vyše 200 migrantov: Plavili sa na nafukovacích člnoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/ Sea-Eye via AP)

TRIPOLIS - Líbyjské námorníctvo zachránilo pri pobreží krajiny 205 migrantov, ktorí sa plavili na troch nafukovacích člnoch. Oznámila to v sobotu agentúra AFP. K záchrannej operácii došlo v piatok neďaleko mesta Záwíja, ktoré leží približne 45 kilometrov západne od metropoly Tripolis.

Migranti sa dostali do núdze približne 45-50 námorných míľ od pobrežia a požiadali o pomoc. Išlo o 158 mužov, 33 žien a 14 detí z Mali, Pobrežia Slonoviny, Guiney a ďalších afrických krajín. Zachránených migrantov previezli do prístavu vo východnej časti Tripolisu. Líbya sa stala hlavným tranzitným bodom pre migrantov utekajúcich pred vojnou a chudobou do Európy. V posledných rokoch EÚ spolupracuje s líbyjskou pobrežnou strážou a ďalšími miestnymi skupinami s cieľom zastaviť nebezpečné plavby migrantov cez Stredozemné more.

Ľudskoprávne skupiny však upozorňujú na to, že takáto politika necháva migrantov napospas líbyjským ozbrojeným skupinám, alebo končia v zadržiavacích centrách, v ktorých panujú veľmi zlé podmienky.

Viac o téme: ZachrániliMigrantiLíbyaNafukovací čln
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu