Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maltský premiér Muscat pre kritiku odstúpi 18. januára, tvrdia jeho stranícki kolegovia

Joseph Muscat Zobraziť galériu (3)
Joseph Muscat (Zdroj: TASR/AP)

VALLETTA - Maltský premiér Joseph Muscat údajne plánuje 18. januára odstúpiť zo svojho úradu, a to pre narastajúcu kritiku, ktorej čelí v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Agentúru AFP o tom v sobotu informovali zdroje z prostredia premiérovej strany.

Podľa ich tvrdení Muscat odstúpi, keď voči všetkým zapleteným do vraždy novinárky budú už vznesené obvinenia. Na svoj post má premiér rezignovať hneď po tom, ako si jeho Strana práce (PL) zvolí nového lídra. "Vždy hovoril, že čoskoro odstúpi, pričom cíti, že teraz je na to ten správny čas," povedal jeden zo zdrojov.

Ďalšie zdroje dodali, že premiér chce najskôr dosiahnuť vyšetrenie vraždy novinárky, ako už prisľúbil. Jeden zo zdrojov AFP povedal, že Muscat svoju rezignáciu oznámi, keď bude "strojca alebo strojcovia vraždy" predvedený pred súd, pričom v strane PL by vtedy - 18. januára - zároveň mala prebehnúť voľba nového lídra.

Premiér Muscat, ktorý čelí ostrej kritike za to, akým spôsobom vláda k vyšetrovaniu vraždy pristupuje, ešte na začiatku týždňa prisľúbil, že zo svojho úradu odstúpi, ak sa preukáže, že existuje akákoľvek väzba, ktorá by ho spájala s vraždou novinárky. V súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinárky zatkli ešte v utorok maltské úrady bývalého vedúceho kancelárie premiéra Keitha Schembriho. Muscat ešte v ten istý deň oznámil jeho rezignáciu. Schembriho povolala polícia na výsluch po tom, ako zadržaný podnikateľ Yorgen Fenech vyšetrovateľom oznámil, že má dôkazy spájajúce tohto muža s nelegálnymi aktivitami. Schembriho však vo štvrtok z väzby prepustili bez vznesenia ďalších obvinení.

Daphne Caruana Galizia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/The Malta Independent)

Podnikateľ Fenech je hlavným podozrivým v prípade vraždy novinárky. Tento muž sa snažil získať prezidentskú milosť výmenou za ďalšie informácie o prípade, čo sa mu však nepodarilo. Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny okrem Schembriho aj maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu.

Samotný Mizzi v utorok oznámil odchod zo svojej funkcie. Rovnaký krok spravil aj minister hospodárstva Chris Cardona, ktorý uviedol, že "sám seba suspenduje". Novinárku Caruanovú-Galiziovú, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, pričom bola investigatívnou novinárkou i ostrou kritičkou maltskej vlády, zabila v októbri 2017 bomba nastražená v jej aute. Jej smrť krajinou otriasla a vyvolala protesty.

Caruanová-Galiziová z korupcie obviňovala aj Schembriho a exministra Mizziho. Členovia jej rodiny vyzývajú premiéra Muscata na odstúpenie. Podľa ich slov "má na rukách krv", lebo Schembriho a Mizziho ochraňoval. Muscat (45) je na čele maltskej vlády od roku 2013.

Obžalovali komplica

Maltská prokuratúra v sobotu obžalovala miestneho podnikateľa v súvislosti s vraždou investigatívnej novinárky z roku 2017. Yorgena Fenecha označili za komplica. On však vinu popiera.

Maltský premiér Muscat pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rene Rossignaud)

Polícia sa snaží nájsť objednávateľa vraždy 53-ročnej Daphne Caruanovej Galiziovej. Novinárka, ktorá sa venovala boju proti korupcii, prišla o život pri výbuchu bomby v jej aute. Jej rodina tvrdí, že Fenech má napojenie na blízkych spolupracovníkov premiéra Josepha Muscata.

V súvislosti s prípadom sú vo väzbe traja muži podozriví z vykonania vraždy, no zatiaľ neurčili dátum súdneho pojednávania.

Viac o téme: VraždaOdstúpenieVyšetrovanieNovinárkaKritikaMaltaJoseph Muscat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu