Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ružička rokoval s partnermi z V4 a Francúzska: Vyjadrili súhlas s potrebou otvoreného dialógu

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička
Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

PRAHA - O aktuálnych témach európskej agendy, predovšetkým v kontexte prípravy na decembrový summit EÚ, rokovali vo štvrtok v Prahe štátni tajomníci pre európske záležitosti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) spoločne s francúzskou ministerkou pre európske záležitosti Amélie de Montchalinovou.

Slovensko na stretnutí zastupoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR František Ružička. O priebehu schôdzky informoval Tlačový odbor MZVaEZ SR. "Francúzsko je náš strategický partner, chceme s ním rozvíjať aktívny dialóg aj v takomto širšom formáte a spoločne hľadať riešenia aktuálnych výziev, akými je príprava rozpočtu EÚ, dosiahnutie uhlíkovej neutrality, či rozširovanie," uviedol Ružička.

Jednou z kľúčových tém schôdzky Európskej rady (summitu EÚ), ktorá sa uskutoční 12.-13. decembra v Bruseli, má byť klimatická politika. SR už v júni podporila cieľ uhlíkovo neutrálnej Európy do roku 2050. Na európskej úrovni je v tomto smere snaha dosiahnuť na decembrovom summite EÚ jednomyseľnú dohodu lídrov, ktorá zadefinuje klimatickú budúcnosť EÚ. Podľa Ružičku "je dôležité, aby táto dohoda zohľadňovala vplyv napĺňania klimatických cieľov na konkurencieschopnosť európskeho priemyslu, rešpektovala všeobecnú zásadu technologickej neutrality a aby postupovala spravodlivo a sociálne udržateľným spôsobom."

Partneri V4 a Francúzska na štvrtkovej schôdzke vyjadrili súhlas s potrebou otvoreného a úprimného dialógu v záujme budovania silnej a konkurencieschopnej Európy. V diskusii o viacročnom finančnom rámci sa zase zhodli na podpore zvýšeného financovania nových výziev súvisiacich s migráciou, zmenou klímy i bezpečnosťou. Zdôraznili tiež potrebu dostatočného financovania pre tradičné politiky, ako politika súdržnosti a spoločná poľnohospodárska politika.

Partneri V4 potvrdili aj svoje presvedčenie, že politika rozširovania je najúčinnejším nástrojom podpory stability, bezpečnosti, demokracie a prosperity pre región západného Balkánu. V tejto súvislosti vyjadrili podporu otvoreniu prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom.

Viac o téme: SummitFrancúzskoV4Európska úniaFrantišek Ružička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu