Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Merkelová na zjazde svojej strany: Hlavnými výzvami sú klimatická zmena a digitalizácia

Angela Merkelová Zobraziť galériu (5)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

LIPSKO - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok v úvode zjazdu svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) delegátom povedala, že sa nikdy nenazdávala, že zotrvá na čele spolkovej vlády tak dlho. Túto prácu však nepovažuje za skončenú, informovala agentúra AP.

Merkelová sa delegátom prihovorila presne 14 rokov po tom, ako sa ujala úradu spolkovej kancelárky. Svojej strane sa v krátkom vystúpení poďakovala za podporu počas tohto obdobia a pripomenula, že od roku 2005 okrem iného spoločne priviedli nezamestnanosť na rekordne nízku úroveň a prekonali svetovú finančnú krízu. Upozornila však, že v čase nových výziev, ako sú digitálna transformácia a boj proti klimatickej zmene, musí CDU hľadieť do budúcnosti a súčasne zvládnuť nový tlak v otázkach ako ruská agresia či obchodné spory s USA.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

"Musíme nájsť riešenia pre svet budúcnosti" a zaistiť, že CDU bude stranou "silného centra Nemecka", uviedla Merkelová. "Chcem pokračovať v tomto úsilí ako kancelárka," citovala ju AP. Merkelová podľa agentúry DPA tiež poukázala na to, že Nemecko v druhej polovici roku 2020 prevezme predsedníctvo v Rade EÚ. Hlavným dôrazom je podľa nej silné Nemecko a silná Európa. V súvislosti s problémami v EÚ kancelárka dodala, že možno práve zavedenie spoločnej meny euro a schengenského priestoru boli tie rozhodnutia, ktoré urobili európsku integráciu nezvratnou, pričom z menovej a finančnej krízy vyšli krajiny ako Španielsko posilnené.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

Merkelová sa plánuje na konci svojho štvrtého funkčného obdobia v pozícii kancelárky stiahnuť z politiky. Predsednícku funkciu v CDU už vlani odovzdala Annegret Krampovej-Karrenbauerovej. Tá avizovala, že o kandidátovi strany na nového kancelára vo voľbách v roku 2021 by mal rozhodnúť až zjazd CDU na jeseň budúceho roka.

Predsedníčka CDU ponúkla rezignáciu, ak ju strana nepodporí

Predsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová vyzvala v piatok svojich kritikov, aby rozhodli o jej budúcnosti na čele strany. Delegátom straníckeho zjazdu v Lipsku ponúkla svoje odstúpenie z funkcie, ak CDU nie je pripravená podporiť jej predstavu o smerovaní strany. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

"Ak zastávate názor, že Nemecko, aké si želám ja, nie je Nemeckom, aké si predstavujete vy... potom to dnes ukončime. Tu, teraz a dnes," vyhlásila Krampová-Karrenbauerová v závere svojho prejavu. Približne 1000 delegátov tým zdvihla zo sedadiel - postojačky jej aplaudovali asi sedem minút. Krampová-Karrenbauerová je vystavená značnej kritike v strane v dôsledku volebných neúspechov kresťanských demokratov, ako aj slabých preferencií, ktoré v prieskumoch zaznamenáva ona sama i celá CDU, približuje DPA.

Annegret Krampová-Karrenbauerová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Peter Kneffel)

Saský premiér Michael Kretschmer, ktorý zjazd strany vedie, po vystúpení Krampovej-Karrenbauerovej povedal: "Tento potlesk ukazuje: Dnes sa to nekončí, Annegret. Dnes sa to len poriadne rozbieha." Hesenský ministerský predseda Volker Bouffier následne v príhovore za veľkého potlesku vyhlásil: "To bol jasný a zreteľný signál." Podľa jeho slov sa CDU nemôže naďalej prejavovať ako rozdelená strana.

Už pred dvojdňovým zjazdom CDU niektorí členovia konzervatívnej strany varovali pred krokmi oslabujúcimi pozíciu predsedníčky. Krampová-Karrenbauerová, ktorú do funkcie zvolili vlani a na tomto poste tak nahradila kancelárku Angelu Merkelovú, prednedávnom priznala určité omyly a zlý krízový manažment.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

Krampovej-Karrenbauerovej najväčší politický rival Friedrich Merz, ktorého vlani v decembri len tesne porazila vo voľbách predsedu CDU, sa v posledných týždňoch viackrát kriticky vyjadril k jej vedeniu strany, ako i ku kancelárke Merkelovej. Merkelová sa plánuje na konci svojho štvrtého funkčného obdobia v pozícii kancelárky stiahnuť z politiky. Predsednícku funkciu v CDU už vlani odovzdala Annegret Krampovej-Karrenbauerovej. Tá avizovala, že o kandidátovi strany na nového kancelára vo voľbách v roku 2021 by mal rozhodnúť až zjazd CDU na jeseň budúceho roka.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováLipskoCDUZjazd strany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu