Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Posledný diktátor v Európe: Z milenky urobil poslankyňu, vysmieva sa Bielorusom do očí

Lukašenkova chránenkyňa Zobraziť galériu (5)
Lukašenkova chránenkyňa (Zdroj: Instagram/M. V.)

MINSK – Počas uplynulého víkendu sa v Bielorusku konali parlamentné voľby. Do bieloruského parlamentu nebol zvolený ani jeden kandidát opozície. Prezident Lukašenko si však do vrcholného orgánu dosadil osobu, ktorej odbornosť je pre tento post prinajmenšom diskutabilná.

Opozícia sa síce na víkendových voľbách mohla zúčastniť, ale podľa jej názoru rovnako ako podľa medzinárodných pozorovateľov bolo hlasovanie zmanipulované. Medzi poslancami sú teda už iba stúpenci režimu. A, samozrejme, aj výrazná estetická zložka.

Posledný diktátor v Európe:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram/M. V.)
Novou bieloruskou poslankyňou je totiž po voľbách vlaňajšia Miss Bieloruska Maria Vasilevičová (22). Táto kráska sa pravidelne objavuje po boku prezidenta Alexandra Lukašenka (65). Nová poslankyňa si okrem titulu Miss Bielorusko vybojovala aj tretie miesto na Miss World. Nečudo, pán prezident na jej prípravy na medzinárodnú súťaž osobne dohliadal. A odvtedy sa so svojou tajnou milenkou objavuje na významných spoločenských akciách. 
Posledný diktátor v Európe:
Zobraziť galériu (5)
Napríklad na novoročnom plese, na ktorom si vďaka televíznym kamerám zatancovali pred celým národom. Aj na štátom usporadúvaných festivaloch, hokejových zápasoch, ale i na vlaňajších futbalových majstrovstvách sveta v Moskve. Lukašenko jej dokonca udelil štátne vyznamenanie za „významné“ zásluhy o bieloruskú kultúru a charitu.

Teraz sa chce poslankyňa údajne zamerať na problematiku mládeže. Vo voľbách uspela napriek tomu, že neviedla kampaň a v politike je úplný nováčik. V novozvolenom parlamente je úplne najmladšia. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Делай то, во что веришь. Если есть идеи, если есть желание что-то изменить, то какой смысл просто рассуждать об этом? Какой смысл, сидя на диване, ждать, что кто-то другой сделает вашу жизнь лучше? ⠀ Не оправдывайте своё бездействие пустым «из этого ничего не выйдет», сделайте хотя бы первый шаг - попробуйте. ⠀ Я верю, что можно решить множество проблем, которые существуют сейчас, можно и нужно целиком реализовывать потенциал нашей страны. Я верю в это, поэтому не рассуждаю, а пытаюсь осуществить.

Príspevok, ktorý zdieľa Maria Vasilevich (@by_vasilevich),

„To už mohol Lukašenko do nášho takzvaného parlamentu vymenovať napríklad koňa zo svojej farmy, nehovoriac o dievčatách z jeho osobnej eskortnej služby. Bielorusov tým ponižuje a hovorí: Pozrite, môžem urobiť aj toto,“ vyjadril sa kriticky opozičný politik a aktivista Pavel Sevjarynec, ktorý si už raz za účasť na protivládnych protestoch posedel vo väzení.

Prezident, ktorý vládne Bielorusku dvadsaťpäť rokov a má prezývku „posledný diktátor v Európe“, počas víkendových volieb oznámil, že sa chystá kandidovať i v prezidentských voľbách v nasledujúcom roku. 

Posledný diktátor v Európe:
Zobraziť galériu (5)

Všetky prezidentove ženy

Kráľovná krásy Vasilevičová je len ďalšou v sérii prezidentových žien. Galinu (64) si vzal v roku 1975 a splodil s ňou dvoch synov, Viktora a Dmitrija. Na verejnosti sa s ňou však neobjavil od svojho nástupu do funkcie. Do prezidentského paláca prvá dáma zrejme nikdy nevstúpila. Žije na východe krajiny neďaleko dediny Škloŭ v dome ohradenom vysokým plotom. V roku 2005 citoval britský denník The Times jej vyjadrenie, že sa pre oddelenú domácnosť rozhodla sama.

So svojou osobnou lekárkou Irinou Abelskou (54) má Lukašenko tretieho syna Nikolaja. Prezident si z neho vychováva nástupcu a berie i ho na oficiálne štátne návštevy. Chapcova matka sa však pre odlúčenie od syna niekoľkokrát nervovo zrútila.

Viac o téme: ParlamentPoslankyňaMinskMiss BieloruskoOsobná lekárkaZmanipulované voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu