Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšie zatýkanie v súvislosti s vraždou maltskej novinárky: Zadržali exšéfa kancelárie premiéra

Daphne Caruanová-Galiziová
Daphne Caruanová-Galiziová (Zdroj: SITA/AP/Jon Borg)

VALLETTA - Maltské úrady zatkli v utorok bývalého vedúceho kancelárie premiéra Keitha Schembriho po tom, ako ho vypočuli v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej z októbra 2017. Informovala o tom agentúra DPA. Schembriho zatkli v ten istý deň, keď premiér Joseph Muscat oznámil jeho odstúpenie. Bývalý vedúci kancelárie strávil noc vo väzbe, uvádza DPA s odvolaním sa na vládne a súdne zdroje.

Schembriho povolali na výsluch po tom, ako podnikateľ Yorgen Fenech vyšetrovateľom oznámil, že má dôkazy spájajúce Schembriho s nelegálnymi aktivitami. Fenech je hlavným podozrivým v prípade vraždy novinárky. Podnikateľ sa snaží získať prezidentskú milosť výmenou za ďalšie informácie o prípade.

Vyšetrovatelia takisto zatkli aj lekára, ktorý podľa Fenecha odovzdával podnikateľovi tajné správy od Schembriho. Odovzdávanie sa malo uskutočniť v čase, keď bol Fenech vo väzbe. Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu a šéfovi Muscatovej kancelárie Schembrimu. Obaja politici však tieto obvinenia odmietajú.

Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile. Krátko pred smrťou podľa DPA dostala veľké množstvo uniknutých dokumentov v súvislosti s výstavbou elektrárne, na ktorej mal obchodný záujem aj Fenech.

Viac o téme: Vražda novinárkyMaltaKeith SchembriDaphne Caruanova-Galiziova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu