Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin a Zelenskyj telefonovali pred summitom normandskej štvorky: Hovorili aj o plynovodoch

Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, SITA/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorili spolu v pondelok telefonicky pred svojím prvým osobným stretnutím v decembri. Oznámili to kancelárie oboch lídrov, informuje agentúra AP.

K témam rozhovoru prezidentov patrili podľa Kremľa a Zelenského úradu rokovania, ktoré vedú Rusko, Ukrajina a Európska únia s cieľom zaistiť pokračovanie dodávok ruského zemného plynu európskym zákazníkom plynovodmi vedúcimi cez Ukrajinu. Spor v roku 2009 viedol k nedostatku plynu v mnohých európskych krajinách uprostred zimy.

Zelenskyj podľa svojej kancelárie tiež zopakoval požiadavku, aby Rusko vrátilo dokumenty z troch ukrajinských vojenských lodí, ktoré Rusko zadržalo v roku 2018 a vrátilo ich Ukrajine minulý týždeň.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Pondelkové oznámenia z Moskvy ani Kyjeva nespomínajú plánovaný summit, na ktorom sa Putin a Zelenskyj stretnú 9. decembra v Paríži s lídrami Francúzska a Nemecka. Schôdzka v tzv. normandskom formáte je zameraná na riešenie konfliktu na východe Ukrajiny.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok novinárom povedal, že bilaterálne stretnutie Putina a Zelenského sa zatiaľ počas tohto summitu neplánuje. Nie je však ani vylúčené, doplnil podľa spravodajského portálu Gazeta.ru.

Čo je normandský formát?

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.

Viac o téme: TelefonátVladimir PutinVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu