Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rozuzlenie kauzy BIS, súd zbavil obžaloby Nečasovú a lobistu Rittiga

Ivo Rittig
Ivo Rittig (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Mestský súd v Prahe zbavil v pondelok obžaloby niekdajšiu šéfku kabinetu českého premiéra Janu Nečasovú (Nagyovú), lobistu Iva Rittiga a jeho právnika Davida Michala v kauze údajného vyzradenia utajovanej správy Bezpečnostnej informačnej služby (BIS). Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Podľa predsedníčky senátu Moniky Křikavovej skutky, z ktorých ich obžaloba vinila, nie sú trestným činom. Štátny zástupca (prokurátor) žiadal pre Nečasovú trojročný trest väzenia, pre oboch mužov podmienečné a peňažné tresty.

Obžaloba tvrdí, Rittig sa v roku 2012 dozvedel od vtedajšej šéfky premiérovho kabinetu Nečasovej o utajovanom dokumente zaslanom premiérovi Petrovi Nečasovi. Správa BIS sa údajne týkala práve Rittiga a preto za Nečasovou poslal právnika Michala.

Premiérova partnerka podľa obžaloby Michalovi obsah dokumentu prezradila a Rittig tak mohol následne podniknúť kroky na zakrytie svojho vplyvu na štátne orgány. Trojica svoju vinu odmieta. Súd uznal obžalovaných za vinných v januári 2017, odvolací senát však prípad následne vrátil k ďalšiemu prerokovaniu.

Viac o téme: KauzaJana NečasováBISIvo Rittig
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu