Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Corbyn i Johnson spustili kampaň pred predčasnými voľbami: Predstavili úplne odlišné vízie

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - V deň, keď malo Spojené kráľovstvo vystúpiť z Európskej únie, odštartovali líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn a šéf Konzervatívnej strany a zároveň premiér Boris Johnson vo štvrtok predvolebnú kampaň pred predčasnými voľbami vypísanými na 12. decembra, píše agentúra Reuters. Corbyn i Johnson vo štvrtok predstavili svoje úplne odlišné vízie pre ďalšie smerovanie Británie, piatej najväčšej ekonomiky sveta.

Podľa Corbyna sú tieto voľby príležitosťou, ktorá prichádza raz za jednu generáciu, zvrhnúť "skorumpovanú elitu, ktorá ťažila z vykorisťovania pracujúcich, klamania verejnosti a znečisťovania životného prostredia". Sedemdesiatročný politický veterán v prejave pred členmi strany navrhol znárodnenie železničných, poštových a vodohospodárskych služieb a oveľa vyššie dane pre bankárov, ktorí urobili z Londýna hlavné mesto prominentného finančného kapitálu.

Corbyn tiež spomenul zástupcov tohto "zmanipulovaného systému", ktorými sú podľa neho veľkostatkár Hugh Grosvenor, podnikateľ Mike Ashley, výkonný riaditeľ spoločnosti Ineos Jim Ratcliffe, finančník Crispin Odey či americký mediálny magnát Rupert Murdoch. Agentúra Reuters vo svojom komentári napísala, že nadchádzajúce voľby - v Británii prvé decembrové od roku 1923 - budú jedny z najťažších. Naťahovanie okolo brexitu totiž vyčerpalo a rozzúrilo voličov, pričom narušilo ich lojalitu k dvom hlavným politickým stranám.

Johnson tvrdí, že plán labouristov usporiadať ďalšie referendum o členstve Británie v Únii a možnosť, že by súhlasili s ďalším referendom o škótskej nezávislosti, môže viesť k rozdeleniu Spojeného kráľovstva. "Dnes mal byť deň, keď mal byť ukončený brexit, a konečne sme opustili EÚ," povedal Johnson v poznámkach, ktoré poskytol jeho úrad. "Ale napriek novej veľkej dohode, na ktorej som sa dohodol s EÚ, Jeremy Corbyn odmietol dovoliť, aby sa to stalo - trvaním na väčšom rozpadaní, väčšom oneskorení a väčšej neistote pre rodiny a podniky," uviedol britský premiér.

 Odklad brexitu

Johnson súhlasil v pondelok s odkladom tzv. brexitu o tri mesiace. Povedal však, že je to proti jeho vôli, a vyzval Európsku úniu, aby už Británii neposkytla ďalší odklad. Zvyšné členské štáty Európskej únie schválili v pondelok odklad odchodu Británie do 31. januára 2020. Británia však môže vystúpiť z Únie aj skôr.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu v utorok večer schválili konanie predčasných parlamentných volieb 12. decembra. Úspešné hlasovanie nasledovalo po mesiacoch patovej situácie v britskom parlamente v otázke brexitu, teda vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Podľa posledných prieskumov by Johnsonovi konzervatívci mohli v decembrových voľbách získať najmenej 35 percent hlasov. Parlamentné voľby sa v Británii naposledy uskutočnili v júni 2017, predtým to bol máj 2015. Občania v referende v júni 2016 zahlasovali za vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ.

Viac o téme: VoľbyBoris JohnsonJeremy CorbynBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu