Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nález 39 tiel v návese kamióna: Policajti zadržali piateho podozrivého, ide o mladého muža

(Zdroj: TASR/AP/Stefan Rousseau/PA)

DUBLIN - Írska polícia v sobotu oznámila, že zatkla muža podozrivého v prípade nálezu 39 tiel v návese kamióna v priemyselnom parku v anglickom grófstve Essex. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa írskej polície ide o muža zo Severného Írska vo veku okolo 20 rokov, po ktorom pátrala polícia v Essexe. Zatkli ho v prístave v írskej metropole Dublin. Celkovo tak polícia zatkla v tomto prípade päť ľudí. Ešte v stredu zatkla na mieste činu v meste Grays vodiča kamióna, 25-ročného Mo Robinsona zo severoírskeho grófstva Armagh, ktorý je podozrivý z vraždy. V piatok zatkli 38-ročného muža a 38-ročnú ženu. Obaja pochádzajú z mesta Warrington v grófstve Cheshire. Britská polícia následne zadržala na londýnskom letisku Stansted štvrtú podozrivú osobu.

Políciu a záchrannú službu privolali do priemyselného parku Waterglade v meste Grays v stredu približne o 01.40 h miestneho času (02.40 h SELČ). Všetkých 39 osôb vyhlásili na mieste za mŕtve. Polícia v Essexe najprv vyhlásila, že všetky obete sú čínski občania. V piatok však britské médií priniesli informáciu, že prinajmenšom tri obete — dve ženy a jeden muž — by mohli pochádzať z Vietnamu.

Vietnamský premiér nariadil vyšetrovanie

Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc nariadil v sobotu miestnym orgánom, aby zistili, či sú vietnamskí občania medzi 39 mŕtvymi telami, ktoré sa našli 23. októbra v návese kamióna v anglickom grófstve Essex neďaleko Londýna. Informovala o tom agentúra Reuters. 

Phuc taktiež nariadil polícii, aby sa začala zaoberať podozreniami z obchodovania s ľuďmi. "Akékoľvek porušenie sa bude riešiť prísne," povedal Phuc vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej vládnej webovej stránke. Dodal, že správy o prípade žiada od príslušných úradov predložiť do 5. novembra. 

Britská polícia pôvodne uviedla, že mŕtvi sú čínski občania, ale podľa Pekingu národnosti obetí ešte neboli potvrdené. V piatok britské médiá priniesli informáciu, že niektoré obete by mohli pochádzať z Vietnamu. Vietnamské ministerstvo zahraničných vecí v sobotňajšom vyhlásení oznámilo, že svojej ambasáde v Londýne dalo pokyn, aby pomohla britskej polícii pri identifikácii obetí.

Príbuzní predpokladaných obetí, ktorých v sobotu citovala spravodajská stanica Sky News, vyhlásili, že kamiónový náves, v ktorom objavili 39 mŕtvych ľudí, bol súčasťou konvoja troch nákladných vozidiel. Dve z nich svoju cestu zavŕšili, avšak tretie, ktoré prepravovalo zosnulé obete, zostalo opustené v priemyselnej zóne pri Londýne.

Anthony Dang Huu Nam, katolícky kňaz pôsobiaci v odľahlom meste Yen Thanh vo vietnamskej provincii Nghe An, odkiaľ podľa predpokladov pochádzalo množstvo obetí, uviedol, že vedel o viac než 100 ľuďoch, ktorí v danom čase odišli za "novým životom". Mnohé z obetí obchodovania s ľuďmi pochádzajú z najchudobnejších vietnamských regiónov.

Viac o téme: KamiónZatknutieMŕtvolyPodozrivýNáves
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu