Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Konflikt v Sýrii pokračuje: Turecko a spojenci zaútočili na sily Damasku, straty na životoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lefteris Pitarakis)

BEJRÚT - Turecké sily a ich spojenci zaútočili vo štvrtok na severovýchode Sýrie na sily podliehajúce sýrskej vláde, pričom niektorých vojakov zabili alebo zranili. Dostali sa tiež do stretu so silami pod vedením Kurdov, informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa sýrske zdroje.

Sýrska štátna tlačová služba SANA uviedla, že terčom spomínaného útoku boli stanovištia sýrskej armády v okolí mesta Tal Tamr. Vojaci sa bránili, pričom v ich radoch došlo k "obetiam a zraneniam", dodala bez ďalších podrobností. Zoskupenie Sýrske demokratické sily pod vedením Kurdov medzitým oznámilo, že traja z jeho bojovníkov zahynuli v bojoch so silami podporovanými Tureckom.

Turecko na severovýchode Sýrie začalo 9. októbra ofenzívu proti Kurdom s deklarovaným cieľom vytvoriť bezpečnú zónu, ktorá by umožnila návrat do vlasti sýrskym utečencom. Všetky zúčastnené strany vyhlasujú, že dodržiavajú terajšie prímerie a plnia rusko-tureckú dohodu, ktorá predpokladá odsun kurdských bojovníkov z danej oblasti a nasadenie tureckých a ruských hliadok.

Rusko vyslalo do Sýrie 300 vojenských policajtov z Čečenska

Rusko vyslalo do Sýrie približne 300 ďalších príslušníkov vojenskej polície z Čečenska, aby plnili špeciálne úlohy v 30 kilometrov širokom páse sýrskeho územia pozdĺž hranice s Tureckom. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany, ktorého vyhlásenie citovala tlačová agentúra TASS.

"Približne 300 vojenských policajtov z ozbrojených síl Ruskej federácie, ktorí slúžili v Čečenskej republike, pricestovali do Sýrskej arabskej republiky, aby vykonávali špeciálne úlohy," uviedlo ministerstvo s tým, že ich presun sa uskutočnil letecky zo Severného Osetska.

Rusko a Turecko dosiahli v utorok dohodu o spoločnej kontrole nad severovýchodnou Sýriou po zastavení tureckej ofenzívy proti Kurdom, ktorú Ankara spustila 9. októbra. Dohoda umožňuje Turecku zachovať si kontrolu nad oblasťou, ktorú obsadilo pri ofenzíve, pričom ruskí a sýrski vojaci budú kontrolovať zvyšok turecko-sýrskej hranice. Kurdom dáva 150 hodín, so začiatkom od stredajšieho poludnia, na stiahnutie svojich ozbrojených síl 30 kilometrov od spomínanej hranice.

Viac o téme: Armádaútok TureckoSýriaKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu