Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Colorade zneužili kňazi 166 detí: Žiaden z prípadov polícia nebude vyšetrovať, tvrdí prokurátor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Desiatky katolíckych kňazov zneužilo v americkom štáte Colorado od roku 1950 najmenej 166 detí. V stredu o tom informoval generálny prokurátor Phil Weiser, ktorého kancelária pracovala na vyšetrovaní s troma diecézami.

Niekdajší americký prokurátor Bob Troyer sedem mesiacov skúmal zložky viac ako 500 kňazov, rozprával sa so svedkami, obeťami, kňazmi a vládnymi predstaviteľmi. Zistil, že väčšina prípadov sa stala v 60. a 70. rokoch minulého storočia. Posledné obvinenie sa objavilo v roku 1998 a bolo namierené voči kňazovi z Denveru, ktorý sexuálne napadol štyri deti. Denverský arcibiskup Samuel J. Aquila sa verejne ospravedlnil obetiam a vyhlásil, že ak sa s ním chcú stretnúť, jeho dvere sú otvorené. "Viem, že žiadne slová nedokážu obete zbaviť ich bolesti," dodal.

V 263-stranovej správe sa napríklad uvádza, že kňaz Harold Robert White za 21 rokov zneužil najmenej 63 detí. Duchovný od roku 1960 do roku 1993, keď ho zbavili kňazstva, slúžil v šiestich farnostiach. "Keď sexuálne zneužil toľko detí, že vo farnosti hrozilo prepuknutie škandálu, Denverská arcidiecéza ho preložila ďaleko od tejto farnosti, kde Whitea nepoznali," napísali v správe. White zomrel v roku 2006 bez riadneho vyšetrenia obvinení.

Phil Weiser vyhlásil, že žiaden z prípadov polícia nebude vyšetrovať, keďže uplynula premlčacia lehota. Zástupcovia úradov a cirkvi takisto ohlásili založenie fondu na kompenzáciu obetí kňazov.

Viac o téme: DetiKňazZneužitieGenerálny prokurátorColoradoPhil Weiser
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu