Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európsky parlament považuje zablokovanie prístupových rokovaní so Skopje a Tiranou za chybu

Hlasovanie o novom šéfovi Európskej komisie
Hlasovanie o novom šéfovi Európskej komisie (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Albánsko a Severné Macedónsko spĺňajú kritériá na začatie prístupových rokovaní o členstve v EÚ. Na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu to vo štvrtok skonštatovali poslanci Európskeho parlamentu (EP). Zablokovanie rozhovorov so Skopje a Tiranou označili za strategickú chybu.

Parlament, prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia, za ktoré hlasovalo 412 poslancov, 136 boli proti a 30 sa zdržali hlasovania, vyjadril hlboké sklamanie nad neschopnosťou hláv vlád a štátov, ktoré nedokázali na summite EÚ dosiahnuť dohodu ohľadom spustenia prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom. V tejto súvislosti europoslanci skritizovali lídrov Francúzska, Dánska a Holandska - teda krajín, ktoré rozhodnutie o zahájení rozhovorov zablokovali.

Poslanci vo svojom uznesení ocenili kroky Severného Macedónska zamerané na vyriešenie otvorených bilaterálnych otázok so susednými krajinami a privítali aj nedávnu reformu súdnictva v Albánsku. "Neprijatie žiadneho rozhodnutia zo strany lídrov členských štátov je strategickou chybou, ktorá poškodzuje dôveryhodnosť Európskej únie a vysiela negatívny signál ďalším potenciálnym kandidátom na vstup do EÚ," uvádza sa v správe europarlamentu. Táto situácia podľa poslancov umožní užšiu spoluprácu s Albánskom a Severným Macedónskom iným zahraničným aktérom, ktorých činnosť nemusí byť v súlade s hodnotami a záujmami Únie.

Zákonodarcovia zdôraznili, že reforma procesu rozširovania EÚ, ktorú presadzujú niektoré členské štáty, by nemala zdržiavať krajiny spĺňajúce požiadavky na začatie prístupových rokovaní. Schválený text tiež zdôrazňuje, že kandidátske krajiny musia byť posudzované podľa ich výsledkov na základe objektívnych kritérií a nie podľa domácej politickej agendy jednotlivých členských štátov.

Aj preto EP vyzval členské štáty, aby voči Albánsku a Severnému Macedónsku preukázali zodpovednosť a na svojom nadchádzajúcom zasadnutí jednomyseľne prijali kladné rozhodnutie o začatí prístupových rokovaní.

Viac o téme: RokovaniaEurópsky parlamentSkopjeEurópska úniaTirana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu