Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dievča (†18) zabili hrozivým spôsobom, upálená zaživa na streche školy: Padlo 16 trestov smrti

Nusrat Džahan Rafiová Zobraziť galériu (3)
Nusrat Džahan Rafiová (Zdroj: TASR/AP/Mahmud Hossain Opu)

DHÁKA - Šestnásť ľudí dnes v Bangladéši odsúdili na trest smrti za vraždu dievčaťa, ktoré bolo v apríli upálené, pretože odmietlo stiahnuť obvinenie zo sexuálneho obťažovania voči riaditeľovi svojej školy. Okolnosti prípadu sú vrcholne neľudské.

VIDEO Znásilnená a ukameňovaná: Smrť kurdskej političky (†35) symbolom krutosti tureckej ofenzívy

Osemnásťročná Nusrat Džahan Rafiová krátko pred smrťou svojej rodine povedala, že bola 6. apríla vylákaná na strechu islamskej školy, kde ju pätica osôb zahalených v burkách vyzvala, aby obvinenia podané na políciu odvolala. Keď odmietla, útočníci - medzi ktorými boli traja muži a dve ženy - ju spútali, poliali horľavinou a zapálili. Zomrela v nemocnici o päť dní neskôr v dôsledku popálenín na 80 percentách tela.

Podľa polície mal čin, spáchaný v meste Feni asi 160 kilometrov od metropoly Dháka, vyzerať ako samovražda. Rafiovej sa ale podarilo z miesta ujsť a vyhľadať pomoc. Keďže vedela, že je ťažko zranená, rozhodla sa o udalostiach čo najrýchlejšie vypovedať. Výpoveď nahral na mobilný telefón jej brat.

Policajné vyšetrovanie odhalilo rozsiahle sprisahanie, ktorého cieľom bolo umlčať Rafiovú, ktorá sa sťažovala, že ju riaditeľ školy opakovane obchytkával a podľa niektorých informácií sa ju aj pokúsil znásilniť. Do sprisahania boli zatiahnuté aj spolužiačky Rafiovej a niekoľko vplyvných mužov z mesta, uviedol server BBC News.

Dievča (†18) zabili hrozivým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Mahmud Hossain Opu)

Medzi odsúdenými je riaditeľ školy, ktorý podľa polície vraždu sám nariadil. Uznaní vinnými boli aj dvaja učitelia a dve študentky z islamskej školy, kde dievča študovalo. Trest smrti dostali tiež dvaja miestni politici z vládnucej Ľudovej ligy, ktorí zastávali v škole významné funkcie. Pri šírení falošných správ, podľa ktorých Rafiová spáchala samovraždu, spolupracovali s odsúdenými tiež niektorí miestni policajti.

Dievča (†18) zabili hrozivým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Mahmud Hossain Opu)

Čin rozpútal v Bangladéši ale aj diskusiu o široko rozšírenom sexuálne motivovanom násilí na ženách, ktoré je v tejto konzervatívnej moslimskej krajine kvôli obavám žien zo spoločenskej stigmy zriedkakedy oznamované štátnym orgánom. Ľudia na masových demonštráciách žiadali potrestanie páchateľov. Premiérka Hasína Vadžídová sľúbila rodine Rafiovej, že vinníci spravodlivosti neujdú.

Viac o téme: ŠkolaRiaditeľUpálenieTrest smrtiSúd Pokus o znásilnenieNusrat Džahan Rafiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu