Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko má smelé plány: Do dvoch rokov chce zdvojnásobiť obchod s Afrikou

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexander Ryumin, TASS News Agency Pool Photo via AP)

SOČI - Cieľom Ruska je do piatich rokov zdvojnásobiť obchodnú výmenu s Afrikou. Na prvom Summite Rusko-Afrika to v stredu vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AFP.

"Momentálne exportujeme do Afriky potraviny v hodnote 25 miliárd dolárov (približne 22,5 miliardy eur), čo je viac ako náš export zbraní, ktorý je na úrovni 15 miliárd dolárov (približne 13,5 miliardy eur). Verím, že v najbližších štyroch až piatich rokoch by sme mali byť schopní úroveň vzájomného obchodu minimálne zdvojnásobiť," povedal Putin africkým lídrom, ktorí sa zhromaždili v ruskom prímorskom letovisku Soči na pobreží Čierneho mora.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Alexander Ryumin, TASS News Agency Pool Photo via AP)

Putin vo svojom príhovore ďalej zdôraznil, že Rusko má v Afrike "množstvo potenciálnych partnerov", pričom súčasnú úroveň obchodnej výmeny s čiernym kontinentom značil za "nedostatočnú". Desiatky afrických lídrov sa stretli v Soči v rámci konferencie, ktorú Kremeľ vníma ako prostriedok k zvýšeniu svojho vplyvu v Afrike, teda na kontinente, kde sú v súčasnosti výrazne prítomné západné mocnosti a Čína. Viac ako 3000 delegátov bude na tomto dvojdňovom podujatí dohadovať nové obchody a diskutovať o rôznych témach od jadrových technológií až po ťažbu nerastných surovín, píše AFP.

Viac o téme: DovozVývozRuskoVladimir PutinAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu