Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Obrovský protest v Montreale: Pol milióna ľudí vyšlo s Thunbergovou do ulíc bojovať za klímu

Greta Thunbergová Zobraziť galériu (4)
Greta Thunbergová (Zdroj: SITA/Paul Chiasson/The Canadian Press via AP)

MONTREAL - Pol milióna školopovinných detí i dospelých spoločne s mladou švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou prišlo na klimatický pochod v kanadskom meste Montreal. Oznámili to organizátori protestnej akcie, informuje agentúra AFP s tým, že podchod usporiadali v rámci série klimatických štrajkov, ktoré sa ostatný týždeň konali po celom svete.

"Nebolo to len najväčšie podujatie v histórii provincie Quebec, ale aj najväčšie podujatie v tomto týždni," uviedol jeden z organizátorov demonštrácie Francois Geoffroy. Polícia dosiaľ údaj o počte zúčastnených neposkytla. Mnohé školy i univerzity v Montreale zrušili výučbu, aby svojim študentom umožnili zúčastniť sa na proteste, na ktorom sa očakávala aj účasť mnohých politických lídrov vrátane kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Pol milióna školopovinných detí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Graham Hughes/The Canadian Press via AP)

Thunbergová sa ešte pred účasťou na proteste s Trudeauom súkromne stretla. Po schôdzke aktivistka pre médiá uviedla, že kanadskému premiérovi povedala to isté, čo aj ostaným svetovým lídrom. "Môj odkaz všetkým politikom na svete je rovnaký: Jednoducho počúvajte a konajte v súlade s tým najlepším, na čom sa aktuálne veda zhoduje," citovala ju agentúra DPA.

Pol milióna školopovinných detí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Paul Chiasson/The Canadian Press via AP)

Thunbergová dodala, že Trudeau stále "nerobí dosť" pre znižovanie emisií tzv. skleníkových plynov zodpovedných za globálne otepľovanie, píše AFP. Obdobné pochody ako ten v Montreale sa v piatok konali vo vyše 80 kanadských mestách a dovedna v približne 170 krajinách sveta.

Greta Thunbergová (v strede)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Graham Hughes/The Canadian Press via AP)

Študentské demonštrácie za ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom "Piatky za budúcnosť", inšpirovala práve 16-ročná Thunbergová. Tá ešte v septembri 2018 každý deň protestovala pred švédskym parlamentom a žiadala, aby politici spravili viac v boji proti klimatickej zmene.

Viac o téme: MontrealJustin TrudeauKlimatický protestGreta Thunbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu