Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turci sú pripravení na ofenzívu v Sýrii: USA presúva vojakov a hrozí zničením ich ekonomiky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

ANKARA - Všetky prípravy na možnú vojenskú operáciu v severovýchodnej Sýrii sú ukončené. Informovalo o tom v pondelok neskoro večer turecké ministerstvo obrany. Zriadenie bezpečnej zóny je kľúčovým príspevkom k stabilite a mieru v regióne a pre Sýrčanov, aby mohli žiť v bezpečí, uviedlo turecké ministerstvo na Twitteri podľa agentúry Reuters.

Turecko a Spojené štáty, ktorí sú spojencami v NATO, sa v auguste dohodli na zriadení nárazníkovej zóny na severe Sýrie, aby pomohli sýrskym utečencom vrátiť sa do vlasti a zaistili, že sýrski kurdskí militanti nebudú pôsobiť v blízkosti hranice s Tureckom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovane pohrozil, že uskutoční v Sýrii jednostrannú operáciu proti kurdským Oddielom ľudovej obrany (YPG), podporovaným Spojenými štátmi, ak bude vznik nárazníkovej zóny meškať.

Americké jednotky začali v pondelok s odsunom zo svojich pozícií v severnej Sýrii po tom, čo Biely dom vyhlásil, že uvoľní severozápad Sýrie pre plánovanú tureckú ofenzívu, ktorú však americké ministerstvo obrany podľa svojho vyhlásenia neschvaľuje a varuje Turecko pred "destabilizačnými následkami" jeho postupu v Sýrii.

Izraelský denník The Jerusalem Post na svojej internetovej stránke informoval, že turecké sily podnikli v pondelok večer útoky voči kurdským jednotkám a Sýrskym demokratickým silám (SDF) v Sýrii a Iraku neďaleko hraníc s Tureckom. Turecké sily zaútočili na pozície SDF v meste al-Málikíja v oblasti Hasaka na severe Sýrie, uviedla sýrska štátna tlačová agentúra SANA.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však poprelo túto správu agentúry SANA. Podľa SOHR vzdušné útoky zasiahli ciele v Iraku. Aj nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu, ktorého citoval reportér Hlasu Ameriky Steve Herman, uviedol v pondelok večer, že USA nezaznamenali zatiaľ žiadne známky tureckej operácie v Sýrii.

Turecké vzdušné sily v pondelok "zneškodnili" troch príslušníkov Strany kurdských pracujúcich (PKK) na severe Iraku. K útokom došlo v regióne Gara neďaleko hranice s Tureckom, informovala turecká tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany.

Turecko podniklo nálety na kurdské sily v Sýrii a Iraku

Turecké sily podnikli v pondelok večer útoky voči kurdským jednotkám a Sýrskym demokratickým silám (SDF) v Sýrii a Iraku neďaleko hraníc s Tureckom. Informoval o tom izraelský denník The Jerusalem Post na svojej internetovej stránke.

Turecké sily zaútočili na pozície SDF v meste al-Málikíja v oblasti Hasaka na severe Sýrie, uviedla sýrska štátna tlačová agentúra SANA. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) je v radoch SDF v oblasti Hasaka zvýšená pohotovosť vzhľadom na obavy z hroziacej tureckej invázie.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

SDF v tlačovom vyhlásení oznámilo, že nevyprovokovaný turecký útok bude mať negatívny vplyv na boj s Daeš a na stabilitu a mier v regióne. "Sme odhodlaní brániť naše územie za každú cenu," zdôraznili Kurdmi vedené sily, ktoré po boku USA roky bojovali proti extrémistom z Daeš.

Americké jednotky začali v pondelok s odsunom zo svojich pozícií v severnej Sýrii po tom, čo Biely dom vyhlásil, že uvoľní severozápad Sýrie pre plánovanú tureckú ofenzívu, ktorú však americké ministerstvo obrany (Pentagón) podľa svojho vyhlásenia neschvaľuje a varuje Turecko pred "destabilizačnými následkami" jeho postupu v Sýrii. Americký prezident Donald Trump pohrozil zničením tureckej ekonomiky, ak Ankara podnikne v Sýrii niečo, čo bude on pokladať za nepatričné.

USA sa úplne nesťahujú zo Sýrie

Spojené štáty sa úplne nesťahujú zo Sýrie, povedal v pondelok pre novinárov nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ americkej administratívy. Podľa neho sa v súčasnosti presúva približne 50 až 100 vojakov z hranice s Tureckom na severe Sýrie do vnútrozemia, uviedla agentúra AFP. "Zdá sa, že Turci majú v úmysle nejakú formu vojenskej operácie," uviedol predstaviteľ s tým, že americké ozbrojené sily sa do nej nezapoja.

Podľa neho Pentagón Turecku vysvetlil, že plná invázia by bola "zlým nápadom" a Ankara by niesla zodpovednosť za akúkoľvek humanitárnu krízu alebo vzkriesenie Daeš. Podľa spomínaného amerického predstaviteľa rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa "nedáva zelenú" masakrovaniu Kurdov a Washington hospodársky postihne Ankaru, ak to so svojím zásahom preženie.

Turci sú pripravení na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Aamaq News Agency via AP)

Turecké sily podnikli v pondelok večer útoky voči kurdským jednotkám a Sýrskym demokratickým silám (SDF) v Sýrii a Iraku neďaleko hraníc s Tureckom. Informoval o tom izraelský denník The Jerusalem Post na svojej internetovej stránke.

Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell v pondelok varoval, že náhle stiahnutie vojakov USA zo sýrsko-tureckej hranice by prospelo iba Rusku, Iránu a vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Takéto "unáhlené" sťahovanie zvyšuje riziko, že Daeš a iné teroristické skupiny sa preskupia, dodal McConnell.

Irán vyzval Turecko, aby zrušilo operáciu v Sýrii

Irán kritizuje rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa stiahnuť zo Sýrie svoje vojská a nechať Kurdov napospas Turecku. Iránska štátna televízia v utorok informovala, že minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf zatelefonoval tureckému rezortnému kolegovi s tým, že Teherán nesúhlasí s tureckou operáciou v Sýrii. Zaríf zároveň vyzval Ankaru, aby rešpektovala integritu a suverenitu Sýrie.

Iránsky minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

Viac o téme: ArmádaDonald TrumpTureckoSýriaAnkaraSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu