Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Konflikt Turecka v Sýrii sa vyostruje: Väzni z Daeš takmer na slobode, vojaci USA pod paľbou

Konflikt Turecka v Sýrii Zobraziť galériu (9)
Konflikt Turecka v Sýrii (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

BEJRÚT - Turecká armáda v piatok počas útokov na Kurdov na severovýchode Turecka zasiahla aj väzenské zariadenie pri meste Kamišli, v ktorom Kurdi držia teroristov z Daeš. Kurdské Sýrske demokratické sily (SDF) zverejnili zábery z útoku na zariadenie, na ktorých vidno výbuch na jeho nádvorí a následný pokus viacerých osôb o útek. Kurdskí bojovníci tvrdia, že niektoré z osôb, ktorých na videu vidno, sú ich ľudia, snažiaci sa zvládnuť situáciu a vo väznici obnoviť poriadok.

Kurdi na severovýchode Sýrie, na ktorých od stredy útočí po zemi aj zo vzduchu režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, neoprávnene tvrdiac, že ide o teroristov, sami zadržiavajú vo viac ako dvadsiatich väzenských zariadeniach zhruba 10-tisíc teroristov z Daeš.

Predstavitelia viacerých krajín Erdogana vopred varovali, že útok na Kurdov bude mať za následok opätovné oslobodenie teroristov z Daeš, Turecko sa však opakovane vyjadrilo, že údajne vie, čo robí. Turecká vláda sa aj v piatok nahnevane ohradila proti tomu, aby ju zahraničie "poučovalo" o boji proti terorizmu.

Konflikt Turecka v Sýrii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad)

Americký minister financií Steven Mnuchin v piatok pohrozil Turecku "silnými sankciami", ktoré podľa neho "položia tureckú ekonomiku", ak Ankara v boji proti Kurdom "zájde priďaleko". Nie je jasné, čo je podľa Američanov priďaleko, keďže podľa oficiálnych štatistík tureckej armády zahynulo pri tureckých útokoch od stredy už takmer 300 Kurdov.

Mnuchin zároveň zdôraznil, že pre Washington je nesmierne dôležité, aby Turecko "nedovolilo uniknúť jedinému bojovníkovi" Daeš. Mnuchin to povedal ešte predtým, ako sa objavili zábery z väzenského zariadenia zasiahnutého tureckou strelou.

Bomba v aute vybuchla pri väznici so zadržiavanými militantmi Daeš

Bomba uložená v aute vybuchla v sobotu pri väznici, v ktorej sú zadržiavaní militanti z extrémistickej organizácie Daeš na severovýchode Sýrie, kde Turecko podniká ofenzívu proti Kurdom. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) monitorujúca vojnu v krajine a kurdský predstaviteľ. Citovala ich tlačová agentúra DPA.

Konflikt Turecka v Sýrii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Bombový útok nastal pred centrálnou väznicou v časti Guwarán v severovýchodnom meste Hasaka, spresnilo SOHR. Sýrske demokratické sily (SDF) vedené Kurdmi urýchlene poslali do väznice posily, aby zabránili zadržiavaným militantom z Daeš v úteku, dodalo SOHR. Obete neboli hlásené.

Hovorca SDF Mustafá Balí obvinil z útoku pri väznici práve Daeš. Bombový útok nasledoval deň po tom, čo pri útoku autom naloženom výbušninami v severovýchodnom sýrskom meste Kámišlí zahynuli najmenej traja civilisti. K násiliu sa prihlásil Daeš.

Turecko oznámilo obsadenie mesta Ras al-Ajn, Kurdi to popreli

Turecké ozbrojené sily obsadili sýrske pohraničné mesto Ras al-Ajn, ktoré patrí k hlavným cieľom jeho operácie zameranej proti kurdským bojovníkom. Oznámilo to v sobotu turecké ministerstvo obrany, píše agentúra AFP, podľa ktorej to však sýrski Kurdi vzápätí popreli. "Výsledkom úspešných operácií v rámci operácie Prameň mieru bolo získanie kontroly nad mestskou oblasťou Ras al-Ajnu východne od Eufratu," uviedlo turecké ministerstvo na Twitteri. Išlo by o prvé mesto obsadené v rámci tureckej ofenzívy, ktorá v sobotu pokračovala štvrtý deň po sebe.

Konflikt Turecka v Sýrii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

"Ras al-Ajn stále vzdoruje a zrážky pokračujú," povedal podľa AFP predstaviteľ Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF). Spravodajca AFP v oblasti uviedol, že turecké jednotky a ich spojenci z radov sýrskych povstalcov vstúpili do mesta, ktoré však zatiaľ nedobyli. Rovnakú informáciu priniesla aj organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá monitoruje vojnu v Sýrii.

SOHR medzitým oznámilo, že počet obetí v radoch sýrskych kurdských milícií bojujúcich proti tureckej ofenzíve sa zvýšil na 74 mŕtvych, z ktorých väčšina zahynula v oblasti pohraničného mesta Tal Abjad.

Tureckom podporované sily dosiahli dôležitú diaľnicu

Sýrske opozičné sily podporované Tureckom dosiahli strategickú diaľnicu na severovýchode Sýrie, informuje oficiálna turecká tlačová agentúra. Jednotky podľa agentúry Anadolu v sobotu dorazili k diaľnici M-4, ktorá spája sýrske mestá Manbidž a Kámišlí. Cesta sa nachádza asi 30 kilometrov južne od tureckých hraníc.

Konflikt Turecka v Sýrii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Turecko chce podľa vyjadrení predstaviteľov krajiny zatlačiť sýrske kurdské Ľudové obranné jednotky (YPG), ktoré považuje za teroristov napojených na niekoľko desaťročí trvajúce kurdské povstanie na svojom území.

Turecko podľa Erdogana nezastaví svoju operáciu proti Kurdom

Džihádistická organizácia Daeš sa v piatok prihlásila k zodpovednosti za bombový útok v kurdskom meste Kámišlí v Sýrii, pri ktorom podľa kurdských zdrojov zahynulo najmenej šesť ľudí - civilistov i príslušníkov miestnych bezpečnostných zložiek. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa miestnej televízie výbušné zariadenie explodovalo v aute zaparkovanom v reštaurácii v centre mesta Kámišlí, ktoré je administratívnym centrom kurdského autonómneho regiónu na severovýchode Sýrie, zvaného aj sýrsky Kurdistan.

Protureckí povstalci obsadzujú dediny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Televízia súčasne poznamenala, že bojovníci Daeš zintenzívnili svoje ozbrojené útoky po tom, ako Turecko spustilo svoju inváziu do severnej Sýrie. Turecko za túto inváziu čelí vlne kritiky. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok v Istanbule vyhlásil, že Turecko nezastaví svoju operáciu proti kurdským militantom na severnej Sýrii. Odmietol tak kritiku iných krajín, ktorú označil za "vyhrážky". "Nezáleží na tom, čo niektorí ľudia hovoria, nezastavíme sa," vyhlásil Erdogan v Istanbule.

Rusko v OSN zablokovalo výzvu na zastavenie Tureckej operácie

Rusko v piatok v Bezpečnostnej rady OSN zablokovalo prijatie vyhlásenia, ktoré obsahovalo výzvu k Turecku, aby zastavilo svoju vojenskú ofenzívu v severovýchodnej Sýrii. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informovala agentúra AFP.

Konflikt Turecka v Sýrii
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Text navrhnutý Spojenými štátmi mal byť prijatý o 21.30 h SELČ, Moskva však podnikla kroky, aby schválenie zastavila, uviedol podľa AFP jeden z diplomatických zdrojov. Pentagón Turecko ostro kritizoval za ofenzívu proti Kurdmi vedeným silám a varoval, že spustenie tejto operácie bude mať pre Ankaru vážne dôsledky.

Americké jednotky sa dostali pod tureckú paľbu

Americké jednotky dislokované v blízkosti hranice na severe Sýrie sa v piatok dostali pod delostreleckú paľbu z tureckých pozícií, uviedol hovorca Pentagónu a varoval, že USA sú pripravené čeliť agresii "okamžitou obrannou akciou".

Donald Trump
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Americká armáda podľa agentúry AFP potvrdila, že výbuch nastal okolo 21.00 h miestneho času vo vzdialenosti niekoľkých stoviek metrov od jej stanovišťa v blízkosti prevažne Kurdmi obývaného mesta Kobané - "v oblasti, o ktorej Turci vedia, že sa tam nachádzajú americké jednotky".

Kapitán námorníctva Brook DeWalt vo svojom vyhlásení informoval, že "všetci americkí vojaci sú v poriadku a bez zranení. Americké jednotky sa z Kobané nestiahli."

Turecko musí podľa Macrona zastaviť operáciu v Sýrii

Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovoril o tureckej ofenzíve v Sýrii s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. V telefonáte varoval pred možným oživením aktivít dzihádistickej skupiny Daeš v dôsledku tejto vojenskej operácie, oznámil v sobotu Elyzejský palác.

Francúzsky líder v rozhovore z piatkového večera "zopakoval potrebu dosiahnuť okamžité zastavenie tejto tureckej ofenzívy", citovala z vyhlásenia agentúra AFP. Macronova kancelária podľa nej neuviedla, či prezident apeloval na to, aby americké sily zasiahli. Trumpovo rozhodnutie stiahnuť americké jednotky z oblasti otvorilo cestu pre ofenzívu Turecka proti kurdským oddielom na severovýchode Sýrie, ktoré Ankara vníma ako hrozbu.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus)

Macron vyzdvihol "predovšetkým potrebu zabrániť akémukoľvek oživeniu IS v regióne" a podporiť kurdské sily, ktoré pomohli Spojenými štátmi vedenej vojenskej koalícii opätovne dobyť sýrske a iracké územia z rúk extrémistov Daeš. Francúzsko zažilo viaceré krvavé útoky extrémistov spojených s Daeš, pripomína AFP. Vyhlásenie Macronovej kancelárie dodáva, že Francúzsko a USA majú rovnaké spoločné obavy, pokiaľ ide o tureckú operáciu v Sýrii, a zostanú v najbližších dňoch v úzkom kontakte.

Sýria sa musí podľa Putina zbaviť zahraničnej vojenskej prítomnosti

Sýria sa musí zbaviť zahraničných vojenských jednotiek, vyhlásil podľa ruských tlačových agentúr ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom svetová agentúra Reuters. "Každý, kto je protiprávne na území nejakého štátu, v tomto prípade Sýrie, musí z tohto územia odísť. To platí pre všetky štáty," povedal Putin pre televízie RT (Russia Today), Sky News Arabíja a al-Arabíja v rozhovore, z ktorého pasáže citovali ruské tlačové agentúry.

Putin tiež povedal, že ruské ozbrojené sily prítomné v Sýrii sú takisto pripravené odísť z krajiny, len čo nová legitímna sýrska vláda Moskve oznámi, že už nepotrebuje jej pomoc.

Viac o téme: VojnaKonflikt TureckoSýriaAnkaraSpojené štátyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu