Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kosovo si opäť volilo nový parlament, sviatok demokracie dominoval aj v Portugalsku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRIŠTINA - Obyvatelia Kosova hlasovali v nedeľu v štvrtých parlamentných voľbách od vyhlásenia nezávislosti krajiny. Predčasné voľby sa konali po tom, ako v júli odstúpil predseda kosovskej vlády Ramush Haradinaj.

Podľa exit pollu televízie Kosova Klan vo voľbách zvíťazili dve opozičné sily: stredopravicová Demokratická liga Kosova (LDK) a nacionalistická strana Sebaurčenie (Vetëvendosje), ktoré obe získali približne 30 percent hlasov. Volebná účasť bola predbežne stanovená na 44 percent, čo je o tri percentá viac než v predchádzajúcich voľbách spred dvoch rokov. Prvé predbežné výsledky sa očakávajú okolo 22.00 h SELČ.

Posledné voľby v riadnom termíne sa v Kosove konali v roku 2007, keď bola táto krajina ešte súčasťou Srbska. Podľa agentúry DPA ani z nedeľňajšieho hlasovania zrejme nevzíde stabilná vláda. Žiadna zo strán totiž zrejme nezíska dostatok kresiel na samostatné zostavenie vlády a rokovania o zostavení koaličných kabinetov bývajú v Kosove zvyčajne veľmi komplikované.

V predčasných voľbách zrejme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Visar Kryeziu)

Vláda, ktorá vzíde z volieb, bude podľa agentúry AFP pod tlakom, aby prioritne riešila problém vzťahov so Srbskom a aby prijala opatrenia voči korupcii. Podľa miestnych pozorovateľov bude jadro budúcej vlády zrejme tvoriť koalícia LDK a strany Sebaurčenie. Všetky hlavné politické sily vylúčili spoluprácu so stranou prezidenta Hashima Thaciho. O dôveru kosovských voličov sa uchádzalo 20 strán a štyri volebné koalície. Z celkového počtu 1060 kandidátov bol len jeden nezávislý.

Premiér Haradinaj, bývalý veliteľ Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK), odstúpil zo svojej funkcie, keď bol predvolaný vypovedať pred haagsky súd pre vojnové zločiny spáchané v Kosove. Odvtedy bol vo funkcii ako dočasný premiér, ktorý doviedol krajinu k voľbám. Už pred jeho rezignáciou však hlavné politické strany viedli ostré politické spory v prakticky všetkých kľúčových otázkach, píše DPA.

V predčasných voľbách zrejme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

Hlasy mohlo odovzdať približne 1,9 milióna voličov, ktorí rozhodovali o zložení 120-členného parlamentu v Prištine. Z toho desať kresiel majú vyhradených poslanci srbskej menšiny a desať zástupcovia ďalších minorít. Zvláštnosťou kosovských volieb je skutočnosť, že počet registrovaných voličov je zhruba o 100.000 vyšší, než bol celkový počet obyvateľov krajiny zaznamenaný v roku 2017.

Tento nepomer sa dá len čiastočne vysvetliť veľkým počtov kosovských Albáncov žijúcich v zahraničí. Podľa DPA tiež indikuje slabiny systému registrácie voličov, ktoré podľa kosovskej opozície otvárajú dvere možným manipulácia.

Voľby v Portugalsku vyhrali vládni socialisti

Parlamentné voľby v Portugalsku vyhrala v nedeľu s výrazným náskokom vládnuca Socialistická strana (PS) premiéra Antónia Costu. Opäť sa jej však nepodarilo získať väčšinu kresiel v parlamente, vyplýva z exit pollov zverejnených po skončení hlasovania. Socialisti, ktorí boli považovaní za favoritov hlasovania, získali 36-40 percent hlasov, čo nebude stačiť na zostavenie väčšinovej vlády. Informovala o tom agentúra AP.

Voľby sa konajú aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

Jednou z hlavných výziev stojacich pred novou vládou bude blížiaci sa brexit, keďže Británia je pre Portugalsko jedným z hlavných exportných trhov. Kabinet premiéra Costu vládol aj doposiaľ ako menšinový a pri schvaľovaní legislatívy v parlamente sa musel spoliehať na menšie ľavicové strany. V uplynulom volebnom období takto spolupracoval s Portugalskou komunistickou stranou (PSP) a s radikálnym Ľavým blokom (BE).

Najväčšiemu konkurentovi vládnucich socialistov, konzervatívnej Sociálnodemokratickej strane (PSD), odovzdalo hlas približne 24-28 percent voličov. Ľavý blok zaznamenal podporu 9-12 percent a komunisti 5-7 percent, vyplýva z exit pollov.

Voľby sa konajú aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

Voľby v Portugalsku tradične sprevádza relatívne nízka účasť, tento raz k hlasovacím urnám zrejme pristúpila len približne polovica oprávnených voličov, čo by bolo historické minimum. Socialista Costa sa stal portugalským premiérom v roku 2015 z prísľubom ukončenia úsporných opatrení zavedených v období finančnej krízy, keď Portugalsko potrebovalo medzinárodný záchranný program. Krajina v posledných rokoch zažila ekonomické oživenie spojené s výrazným poklesom nezamestnanosti.

Viac o téme: VoľbyParlamentné voľbyKosovoPriština
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu