Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarský parlament zasadne až 21. októbra: Bude to až po komunálnych voľbách

Budova maďarského parlamentu
Budova maďarského parlamentu (Zdroj: Profimedia)

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament bude opäť zasadať 21. októbra, teda až po komunálnych voľbách, ktoré sa konajú v nedeľu 13. októbra. Parlamentná frakcia vládnej strany Fidesz otvorí jesennú sezónu trojdňovou schôdzkou 16. októbra, na ktorej premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán zhodnotí výsledky volieb do samospráv a analyzuje politickú situáciu, informovala v utorok internetová stránka komerčnej televízie ATV.

Podľa pôvodných plánov mal parlament zasadnúť už 14. októbra, na druhý deň po komunálnych voľbách, avšak z kruhov Fideszu televíziu informovali, že zákonodarný zbor začne pracovať až 21. októbra, ako to zaznelo aj na nedeľňajšom zjazde Fideszu. Predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis ešte v lete povedal, že je možné, že na jesennej schôdzke frakcie Fideszu rozhodnú o tom, či neodvolajú opozičných lídrov parlamentných výborov.

Príčinou takéhoto kroku má byť skutočnosť, že v lete v Bruseli poslanci za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP), Demokratickú koalíciu (DK) a stranu Momentum nehlasovali za kandidátov Fideszu na post podpredsedov Európskeho parlamentu vo farbách Európskej ľudovej strany (EPP) Andreu Bocskorovú a Balázsa Hidvéghiho. Po komunálnych voľbách sa podľa mediálnych informácií ukáže aj smer Fideszom avizovanej revízie ústavy.

Po komunálnych voľbách najskôr spočítajú hlasy pre primátorov

Po voľbách do miestnych a národnostných samospráv v Maďarsku v nedeľu 13. októbra spočítajú príslušné volebné komisie najskôr hlasy odovzdané kandidátom na starostov a primátorov. Podľa spravodajského servera propeller.hu o tom v utorok v Budapešti informovala Národná volebná komisia (NVB).

Predsedníčka komisie Ilona Pálffyová na tlačovej konferencii uviedla, že vyzvali miestne volebné komisie, aby najskôr spočítali hlasy z volieb starostov a primátorov. Po nich budú sumarizovať hlasy určené členom miestnych a obecných zastupiteľstiev a napokon hlasy odovzdané poslancom župných samospráv.

Hlasy z volieb do národnostných samospráv spracujú v noci z nedele na pondelok, alebo až v pondelok, dodala. Prvé výsledky začne NVB zverejňovať na svojej internetovej stránke valasztas.hu v nedeľu o 20.00 h

 

Viac o téme: ParlamentKomunálne voľbyZasadnutieBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu