Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Po útoku v Paríži piati mŕtvi

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, topky)

PARÍŽ - Zatiaľ neznámy muž dnes napadol nožom policajtov na prefektúre v centre Paríža, štyroch zabil a sám bol zastrelený. S odvolaním sa na policajné odbory o tom informujú francúzske médiá. Na miesto prišiel prezident Emmanuel Macron a premiér Édouard Philippe. Úrady sa k incidentu zatiaľ nevyjadrili, podľa tlače ale incident pravdepodobne súvisel s vybavovaním účtov na pracovisku. Pravdepodobný páchateľ bol dlhoročným administratívnym zamestnancom prefektúry, napísal server bfmtv.com.

MIMORIADNE Po útoku v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že útok vyprovokovala hádka na pracovisku. Ide o najtragickejší útok v prostredí polície vo Francúzsku za posledné roky. Útočník pracoval v policajnej budove na úradníckom úseku.

"Páchateľ začal útočiť vo svojej kancelárii a potom sa vydal do budovy. Jeho motív zatiaľ nepoznáme, najskôr sa prestal ovládať," povedal serveru bfmtv.com predstaviteľ policajných odborov Loïc Travers. Útočníka podľa neho zneškodnil "jeden z kolegov pri legitímnej sebaobrane".

Okolie budovy policajného sídla, ktoré sa nachádza v historickom jadre Paríža - na ostrove Ile de la Cité, a takisto stanicu metra polícia uzavrela. Na miesto činu medzičasom prišiel minister vnútra Christophe Castaner.

"Úprimne súcitím s rodinami obetí," napísal minister na twitteri a dodal, že v myšlienkach je aj so zamestnancami prefektúry.

MIMORIADNE Po útoku v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Incident sa podľa médií stal okolo 13.00 h. Útočník mal bodať keramickým nožom. Podľa niektorých serverov udalosť zrejme súvisela s vybavovaním účtov v súvislosti s milostným románikom na pracovisku.

MIMORIADNE Po útoku v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Starostka francúzskej metropoly Anne Hidalgová na twitteri uviedla, že "bilancia útoku je tragická a niekoľko policajtov prišlo o život". Medzi obeťami sú podľa tlače traja muži a jedna žena. Okrem policajtov na prefektúre zasahujú aj hasiči.

MIMORIADNE Po útoku v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu)

Útočník v policajnom ústredí bol IT pracovník

Zdroje blízke vyšetrovaniu uviedli, že útočníkom bol 45-ročný pracovník v oblasti informačných technológií, zamestnaný na policajnom oddelení spravodajských informácií, ktorý pred 18 mesiacmi prestúpil na islam. Zabil troch policajtov a asistentku, potom ho smrteľne postrelili na dvore policajného ústredia - mohutnej kamennej budovy v blízkosti katedrály Notre-Dame v historickom jadre Paríža.

Útočiaci muž sa narodil na francúzskom karibskom území Martinik, pre políciu pracoval od roku 2003 a bol sluchovo postihnutý. Polícia prehľadala jeho bydlisko v tichej štvrti Gonesse na severnom okraji Paríža, kde žijú ľudia s nízkymi príjmami, a vzala do väzby jeho manželku, informoval novinárov parížsky prokurátor Rémy Heitz.

Minister vnútra Christophe Castaner povedal, že útočník "nikdy nemal problematické správanie". Políciou "tento brutálny incident hlboko otriasol", dodal Castaner, ktorý prišiel na miesto činu spolu s prezidentom Emmanuelom Macronom, a preto odložil aj plánovanú cestu do Grécka a Turecka.

Viac o téme: Polícia útok Paríž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu