Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump si nedá pokoj: Uvalil ďalšie sankcie na čínske podniky, ktoré nakupujú ropu z Iránu

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

NEW YORK - Vláda Spojených štátov oznámila v stredu zavedenie sankcií voči čínskym podnikom, ktoré nakupujú ropu z Iránu, čím zvyšuje svoj nátlak i napriek snahám európskych štátov sprostredkovať rokovania medzi Washingtonom a Teheránom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý sa v New Yorku zúčastňuje na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, povedal, že ide o odozvu na porušovanie jednostranných opatrení Spojených štátov namierených proti Iránu. "Odkazujeme Číne a všetkým štátom: Vedzte, že budeme postihovať každé porušenie sankcií," vyjadril sa pred členmi nátlakovej skupiny Jednotne proti jadrovému Iránu.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

Podľa Pompea budú spomínaným sankciám čeliť samotné podniky, ako aj hlavní členovia ich vedení. Minister tiež vyhlásil, že Spojené štáty "zintenzívnia svoje úsilie vzdelávať krajiny a spoločnosti o riziku, ak obchodujú s útvarmi iránskych revolučných gárd, a trestať ich, ak ďalej nebudú dbať na varovania". Francúzsko medzitým vedie snahy usporiadať na pôde OSN na poslednú chvíľu stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa s iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním, pripomenula AFP.

Viac o téme: RopaSankcieUSAČínaDonald TrumpIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu