Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zjazd maďarského vládneho Fideszu: Predsedom strany zostáva premiér Viktor Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Geoffroy van der Hasselt)

BUDAPEŠŤ - Delegáti 28. zjazdu maďarskej vládnej strany Fidesz v nedeľu v Budapešti opätovne zvolili za svojho predsedu Viktora Orbána. Informoval o tom internetový spravodajský server Origo.hu.

Za súčasného premiéra hlasovalo 1406 delegátov. Orbán (56) sa po víťazstve strany Fidesz v parlamentných voľbách v roku 2010 stal druhýkrát predsedom maďarskej vlády, pričom rovnaký post zastával aj v rokoch 1998-2002. Zjazd potvrdil vo funkcii podpredsedu Fideszu Katalin Novákovú, Gábora Kubatova a Szilárda Németha. Namiesto Gergelya Gulyása zvolili do tejto funkcie Lajosa Kósu.

Maďarsko stojí na pôde kresťanskej demokracie, nie liberalizmu

Dnešné Maďarsko stojí na pôde kresťanskej demokracie, a nie liberalizmu, vyhlásil v nedeľu v Budapešti po znovuzvolení predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán. V prejave podľa spravodajského servera Origo.hu Orbán vyjadril vďaku za to, že ho zvolili za predsedu "jedinej strany, ktorá v krajine dokáže vládnuť". Fidesz je podľa jeho slov v usporiadanom stave, má jasný program, pričom opozičné strany čoraz viac slabnú.

Premiér a predseda Fideszu podotkol, že v Európe už čoraz viac ľudí odmieta "bruselskú ríšu", chcú radšej spojenectvo európskych národov, a zdôraznil, že Maďarsko už nie je ďalej ochotné financovať falošné občianske organizácie viažuce sa k americkému finančníkovi Georgeovi Sorosovi.

Staronový predseda Fideszu opätovne odkázal Taliansku, že pomôže chrániť jeho štátne hranice a že pomôže prepraviť migrantov z Talianska do ich domova. Z vnútropolitických cieľov Orbán vyzdvihol likvidáciu chudoby či riešenie rómskej otázky.

Viac o téme: ZjazdPredsedaZnovuzvolenieViktor OrbánFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu