Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zverejnený rozhovor so Zelenským ako nebezpečný precedens: Kremeľ vyzýva Trumpov kabinet

Kremeľ dúfa, že rozhovory medzi Trumpom a Putinom ostanú neverejné Zobraziť galériu (3)
Kremeľ dúfa, že rozhovory medzi Trumpom a Putinom ostanú neverejné (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin/Evan Vucci)

MOSKVA - Kremeľ dúfa, že Washington nezverejní prepisy telefonických rozhovorov medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho americkým náprotivkom Donaldom Trumpom, ako to urobil pri rozhovoroch šéfa Bieleho domu s lídrom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova o tom v piatok informovala agentúra Interfax.

"Dúfame, že k tomu nedôjde, keďže naše vzťahy (s USA) sú beztak zaťažované mnohými problémami," odpovedal Peskov na otázku, či sa nebojí, že Biely dom v budúcnosti zverejní aj prepisy rozhovorov Trumpa s Putinom. Zverejnenie telefonátu medzi Trumpom a Zelenským pritom hovorca Kremľa označil za "dosť nezvyčajné".

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

Biely dom v stredu zverejnil hrubý prepis júlového telefonického rozhovoru Trumpa so Zelenským, ktorého americký líder nabádal na spoluprácu pri vyšetrovaní obchodných aktivít bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera, súvisiacich s Ukrajinou. Biden je významným politikom Demokratickej strany, ktorý chce kandidovať proti Trumpovi v budúcoročných prezidentských voľbách.

Trump pod paľbou kritiky

Trump čelí podozreniu, že zneužil svoje postavenie a z vnútropolitických dôvodov vyvíjal nátlak na ukrajinského lídra. On sám však tvrdí, že v predmetnom telefonáte nebol prítomný "vôbec žiadny nátlak", a postup dolnej komory Kongresu opisuje ako "ten najväčší hon na bosorky v amerických dejinách". Zelenskyj v stredu takisto vyhlásil, že sa necítil byť pod nátlakom, pričom telefonát zhodnotil ako "normálny".

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer, Richard Drew)

Zverejnený prepis nepotvrdil, že by Trump v júlovom rozhovore so Zelenským výslovne spájal americkú pomoc Ukrajine s vyšetrovaním Bidenových aktivít. V tom istom čase však Trump zmrazil americkú pomoc Ukrajine, ktorá bola uvoľnená iba v posledných týždňoch.

Viac o téme: RuskoUSADonald TrumpVladimir PutinVolodymyr Zelenský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu