Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Macron prichádza s výzvou: Žiada o obnovenie rokovaní medzi USA a Iránom

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus)

NEW YORK - Francúzsky prezident Emmanuel Macron verí v zlepšenie situácie v kríze s Iránom už v najbližších hodinách. Vo svojom vystúpení vo Všeobecnej rozprave 74. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN Macron v utorok vyzval Spojené štáty a Irán na obnovenie rokovaní s cieľom predísť riziku ďalšej eskalácie v Perzskom zálive.

Zdôraznil, že naliehavejšie ako kedykoľvek predtým nastal čas na obnovenie rokovaní medzi USA, Iránom, signatármi jadrovej dohody z roku 2015, a zainteresovanými mocnosťami regiónu. Rokovania by sa podľa Macrona mali týkať predovšetkým bezpečnosti a stability v regióne Perzského zálivu. Macron prišiel s touto výzvou po tom, ako v pondelok absolvoval s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním dvojhodinové rokovanie.

Francúzsky prezident sa teraz snaží zorganizovať na pôde OSN schôdzku lídrov USA a Iránu. V súvislosti s tým vyjadril nádej, že sa už v najbližších hodinách podarí dosiahnuť pokrok. Správa o snahe zorganizovať takúto schôdzku sa objavila krátko po tom, ako prezident USA Donald Trump predniesol svoj príspevok vo všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN, v ktorom sa okrem iného venoval aj Iránu a najnovšiemu vývoju v oblasti Perzského zálivu.

Trump kritizoval režim v Iráne a pohrozil sprísnením existujúcich sankcií, ak Teherán nezmení svoju politiku. "Kým Irán nezmení svoje správanie, sankcie nebudú zrušené, len sprísňované," upozornil Trump. Vyhlásil, že svet má "povinnosť konať", pokiaľ ide o Irán, lebo "represívny režim v Iráne je jednou z najväčších bezpečnostných hrozieb, ktorej dnes čelia mierumilovné štáty sveta".

Pripomenul, že USA i Izrael sú pravidelným terčom slovných útokov iránskych politikov i účastníkov protiamerických demonštrácií. USA podľa Trumpa nikdy nebudú tolerovať antisemitizmus a útoky na Izrael. Ocenil, že na celom Blízkom východe badať snahy bojovať proti extrémizmu. Za dôležitú označil normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a jeho susedmi.
 

Viac o téme: KrízaIránOSNEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu