Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Macronova reforma má úspech: Poslanci schválili zákon povoľujúci umelé oplodnenie lesbám

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus)

PARÍŽ - Dolná komora francúzskeho parlamentu, Národné zhromaždenie, schválila v piatok návrh kontroverzného zákona, ktorý umožní lesbám a slobodným ženám podstúpiť procedúry umelého oplodnenia za pomoci spermií od darcov. Kritici tohto rozhodnutia už avizovali protesty, píše agentúra AFP.

Podľa agentúry ide o najzásadnejšiu sociálnu reformu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona od jeho nástupu do úradu v roku 2017. Táto iniciatíva však vyvolala hnev konzervatívcov, ako aj niektorých členov Macronovej strany Republika vpred (LREM), ktorí sa obávajú toho, že zákon zvýši počet "detí bez otca".

Macron, ktorý ešte minulý týždeň pripustil politické riziká spojené s danou legislatívou, má podľa AFP na pamäti silnú vlnu odporu, ktorý pred šiestimi rokmi v krajine vyvolala legalizácia manželstiev párov rovnakého pohlavia. Podľa súčasnej legislatívy môžu vo Francúzsku podstúpiť procedúry asistovanej reprodukcie, ako napríklad tzv. mimotelové oplodnenie (in vitro fertilizácia - IVF), len heterosexuálne páry. Návrh daného zákona musí ešte schváliť Senát.

Viac o téme: Umelé oplodnenieFrancúzsky parlamentNárodné zhromaždenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu