Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žlté vesty opäť vyšli do ulíc Paríža: Stovka zatknutých, polícia použila aj slzný plyn

Protesty žltých viest
Protesty žltých viest (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

PARÍŽ - Francúzske úrady v sobotu zatkli viac ako sto demonštrantov, ktorí sa počas protestov žltých viest zhromaždili v uliciach Paríža, informovala agentúra AP.

Policajní ťažkoodenci použili slzotvorný plyn a rozohnali malé skupiny protestujúcich. Podľa vyjadrení parížskej polície bolo zatknutých najmenej 106 ľudí a viac ako sto ďalším udelili finančné pokuty. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok ľudí vyzval, aby zachovali pokoj, uviedla agentúra AFP. Podľa prezidentových slov je dobré, že ľudia vyjadrujú svoje názory. Nemali by však narúšať klimatické protesty a kultúrne podujatia, ktoré sa cez víkend takisto konajú v meste.

V uliciach Paríža bolo v sobotu rozmiestnených viac ako 7000 policajtov s cieľom potlačiť akékoľvek prejavy násilia. Úrady takisto zakázali protesty v oblastiach v okolí centra mesta vrátane prezidentského paláca, vládnych budov a parlamentu, bulváru Champs-Élysées, Eiffelovej veže a katedrály Notre Dame.

Hnutie žltých viest vzniklo vlani v novembri ako protest proti plánovanému zvýšeniu daní z pohonných hmôt, avšak postupne sa rozrástlo o širšie požiadavky týkajúce sa daní, platov a priamej demokracie. Počas leta 2019 činnosť hnutia zoslabla.

Klimatický pochod v Paríži narušili výtržníci z hnutia black blocs

Francúzska polícia v sobotu použila slzotvorný plyn proti účastníkom dvoch rôznych demonštrácií, ktoré sa konali na dvoch miestach hlavného mesta Paríž. Informovala agentúra DPA. Polícia bola nútená použiť slzotvorný plyn po tom, ako sa do davu účastníkov pochodu za ochranu klímy dostali radikálni výtržníci, ktorí vyvolávali konflikty s policajtmi, podpaľovali odpadkové koše, hádzali zápalné fľaše a rozbíjali výklady kolobežkami odstavených na uliciach v rámci zdieľanej služby.

Polícia následne žiadala od pokojných demonštrantov, aby sa od násilníkov na klimatickom pochode oddelili. Na internete sa medzičasom objavili aj správy, že niektorí zo spoluorganizátorov pochodu akciu predčasne ukončili - práve z dôvodu násilností. Takúto výzvu zverejnila na Twitteri organizácia Greenpeace, ako aj aktivisti zo združenia Youth for Climate.

Parížska prefektúra neskôr vydala správu, že klimatický pochod pokračuje po svojej vopred vytýčenej trase. Jeho pokojných účastníkov však vyzvala na ostražitosť. Polícia informovala, že medzi asi 15.200 účastníkov tohto pochodu, ktorý sa začal pri Luxemburskej záhrade a smeroval k parkovému areálu v štvrti Bercy, sa zamiešalo asi 1000 aktivistov radikálneho hnutia black blocs.

Títo radikáli sa zvykli pridávať aj k protivládnym pochodom tzv. žltých viest, pričom okrem násilností voči policajtom sa dopúšťali i ničenia zaparkovaných áut, obchodov, či mestského mobiliáru. Aj preto parížska prefektúra vydala zákaz verejných zhromaždení na triede Champs-Elysées a v blízkosti vládnych budov v centre Paríža.

Viac o téme: ProtestDemonštráciePolícia FrancúzskoPar힎lté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu