Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tlak verejnosti nezostal bez odozvy: VIDEO Svet bojuje za budúcnosť klímy, Nemecko podniká kroky

Angela Merkelová Zobraziť galériu (10)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

BERLÍN - Nemecká vláda schválila v piatok balík opatrení na riešenie klimatických zmien v hodnote 54 miliárd eur. Urobila tak pod tlakom environmentálnych protestov a silnejúceho vplyvu opozičnej strany Zelených, napísala tlačová agentúra AP.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že dohoda, dosiahnutá medzi vládnymi stranami po celonočnom rokovaní, je veľkou vzpruhou pre Nemecko, ktoré sa snaží znížiť emisie skleníkových plynov.


Čítajte aj: Celosvetový štrajk hýbe planétou: Päťtisíc Slovákov v uliciach, Berlín protestoval na bicykloch


Najväčšia ekonomika Európy si dala cieľ znížiť emisie do roku 2030 o 55 percent v porovnaní s rokom 1990. Z terajších 866 miliónov ton ročne sa majú znížiť na 563 milión ton. "Sme presvedčení, že tieto ciele dokážeme dosiahnuť a že sme naozaj položili základy v tejto veci," povedala Merkelová.

Nemecko bolo dlho lídrom v ochrane životného prostredia, ale v posledných rokoch zaostávalo za mnohými európskymi susedmi. Dokonca sa predpokladá, že Nemecko nesplní svoje ciele v znižovaní emisií skleníkových plynov pre rok 2020, a to s veľkým rozdielom. Predovšetkým sektor dopravy nedokázal držať krok s cieľmi v znižovaní emisií.

Umiernená klimatická politika

Umiernená klimatická politika nemeckej vlády je v protiklade s názorom mnohých nemeckých voličov, podľa ktorých je spomalenie globálneho otepľovania najnaliehavejšou otázkou dneška. Nemeckých študentov inšpirovali pravidelné piatkové protesty mladej švédskej aktivistky Grety Thunbergovej a vždy v piatok organizujú v mestách veľké zhromaždenia, neraz v čase vyučovania. Tieto protesty s názvom Piatky za budúcnosť získali obrovskú podporu.

Na klimatických protestoch vyšli
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

Aktuálny prieskum televízie ARD ukázal, že 63 percent nemeckých voličov je za to, aby vláda dala prednosť ochrane klímy pred rastom ekonomiky. Obavy z vývoja životného prostredia sa premietli aj do voličskej podpory nemeckej strany Zelených, ktorá v májových eurovoľbách skončila v Nemecku druhá.

Nemecko pod drobnohľadom

Klimatickú politiku Nemecka pozorne sledujú všade. Krajina produkuje šieste najväčšie množstvo emisií skleníkových plynov na svete, tvoria 2,1 percenta z celkového množstva. Nesplnenie cieľov v znižovaní svojich emisií môže stáť Nemecko peniaze; na základe pravidiel Európskej únie môže totiž krajina dostať pokutu vo výške miliárd eur, ak nesplní ciele Únie týkajúce sa znižovania emisií.

Už nie je na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/ Branislav Bibel )

A navyše, Merkelová varovala, že Nemecko môže prísť o svoje postavenie technologického lídra, ak v budúcnosti nezainvestuje do čistých priemyselných odvetví. Medzi opatreniami, dohodnutými nemeckou vládou, je spoplatnenie uhlíkových emisií z dopravy a vykurovacích olejov.

Plány vlády​

Vláda plánuje zaviesť národný systém obchodovania s emisiami, v rámci ktorého bude stanovená cena za tonu oxidu uhličitého, čo je hlavný skleníkový plyn - v roku 2021 to bude desať eur a v roku 2025 sa zvýši na 35 eur. Odborníci už skôr upozorňovali, že ak sa má zaistiť skorý pokles emisií, začiatočná cena musí byť 35 eur.

Demonštranti niesli transparenty so
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Marcel Kusch/dpa via AP)

Avšak nemeckí výrobcovia, vrátane mocných automobiliek, lobovali proti vysokým cenám za uhlík a vyzvali vládu, aby namiesto toho podporila vývoj technológie priateľskej voči klíme. K ďalším opatreniam balíka schváleného nemeckou vládou patrí aj zvýšenie klimatického poplatku za letenky a väčšie investície do nízkoemisnej železničnej dopravy, vrátane zníženia dane z pridanej hodnoty za lístky na diaľkové vlaky.


Nenechajte si ujsť jesenné turné obľúbenej dvojice Paci a Pac.


Merkelová, ktorá bola nemeckou ministerkou životného prostredia počas prvej klimatickej konferencie OSN v roku 1995, opakovane označovala riešenie globálneho otepľovania za "vec životne dôležitú pre ľudstvo". Kancelárka plánuje na budúci týždeň účasť na klimatickou summite OSN v New Yorku, kde v pondelok 23. septembra prednesie prejav.

Veľká nádej

Švédska aktivistka za ochranu klímy, tínedžerka Greta Thunbergová, v piatok vyhlásila, že cíti "veľkú nádej" po masovej účasti ľudí na klimatických protestoch po celom svete. "Je neuveriteľné, čo sme spolu dokázali, je to historický deň," povedala 16-ročná Thunbergová cez videomost z New Yorku tisícom mladých protestujúcich vo švédskej metropole Štokholm.

Klimatická aktivistka Thunbergová cíti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Eduardo Munoz Alvarez)

Thunbergová uviedla, že na protesty v Austrálii prišlo 400.000 ľudí a v Berlíne 100.000, čo vyvolalo nadšené výkriky a potlesk davu v Štokholme. Tínedžerka je v New Yorku, kde sa v pondelok 23. septembra prihovorí svetovým lídrom na klimatickom summite OSN, pred zasadnutím Valného zhromaždenia OSN, pripomenula tlačová agentúra DPA.

V piatok neskôr sa zúčastní aj na zhromaždení v newyorskej štvrti Dolný Manhattan, kde prednesie príhovor davom študentov a pracujúcich ľudí. Žiakom po celom New Yorku umožnili vynechať vyučovanie a zúčastniť sa na demonštrácii. Newyorský úrad pre školstvo minulý štvrtok na Twitteri oznámil, že 1800 škôl v meste "ospravedlní v piatok absenciu" 1,1 milióna študentov, ak budú mať povolenie rodičov.

Klimatická aktivistka Thunbergová cíti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Eduardo Munoz Alvarez)

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyhlásil, že podporuje tento krok. Na Twitteri napísal: "Mesto New York stojí pri svojich mladých ľuďoch. Sú naším svedomím." Tisíce študentov plánujú vyjsť do ulíc aj v iných mestách USA. Thunbergová preniesla svoju kampaň za záchranu klímy aj do USA, kam sa priplavila z Európy na jachte s nulovou produkciou emisií. Tento týždeň sa stretla s bývalým americkým prezidentom Barackom Obamom a vyzvala zákonodarcov amerického Kongresu, aby bojovali proti stúpajúcim teplotám.

Tlak na politikov

"Budeme vyvíjať taký veľký tlak na politikov, že jednoducho nebudú môcť nekonať," povedala protestujúcim v Štokholme prostredníctvom živého streamovania. Prítomní počas jej príhovoru skandovali "Greta, Greta" a tlieskali. "My, ľudia všetkých vekových kategórií, sme ukázali, čo si myslíme, a teraz je rad na nich, aby ukázali, že nás počúvali. Teraz to musia dokázať," uviedla aktivistka.

Švédska aktivistka za ochranu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Eduardo Munoz Alvarez)

Protestujúci sa zišli pri švédskom parlamente, kde Thunbergová vlani začala svoj klimatický štrajk a chodila tam každý týždeň v piatok. Na základe toho vzniklo celosvetové hnutie pod vedením mládeže - Piatky za budúcnosť. V piatok už skôr nemecká kancelárka Angela Merkelová pochválila Thunbergová za jej aktivizmus. "Ak na mňa ako vedkyňu niečo zapôsobilo, tak to boli slová Grety Thunbergovej 'Zjednoťte sa za vedou'," povedala Merkelová.

Viac o téme: ProtestyKlimatické zmenyNemeckoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu