Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké obavy v Nemecku: Vyše polovica ľudí si myslí, že demokracia v krajine je ohrozená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BERLÍN - Viac než polovica Nemcov sa domnieva, že demokracia v ich krajine je ohrozená, pričom veľkú časť týchto obáv vyvoláva vzostup pravicového extrémizmu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti YouGov, o ktorých vo štvrtok informovala agentúra DPA.

S tvrdením, že demokracia je vystavená nebezpečenstvu, súhlasilo 53 percent opýtaných. Až 79-percentný podiel tvorili v tejto skupine podporovatelia pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Tá v posledných rokoch výrazne posilnila svoje postavenie na nemeckej politickej scéne a v súčasnosti je najväčšou opozičnou stranou v Spolkovom sneme. Jej predstavitelia sa často sťažujú, že médiá a ostatní politici k nej pristupujú nespravodlivo.

Pravicový extrémizmus sa umiestnil so 47 percentami na prvej priečke zoznamu faktorov vnímaných ako hrozba pre demokraciu. Pravicový populizmus a migrácia nasledujú na spoločnej druhej priečke a poukázalo na ne 27 percent respondentov. Ľavicový extrémizmus či Spojené štáty vyvolávajú obavy u 22 percent opýtaných.

Nemecká pobočka YouGov uskutočnila tento prieskum na vzorke 2020 osôb v období od 22. augusta do 1. septembra. Výsledky zverejnila pred nadchádzajúcim Medzinárodným dňom demokracie, ktorý pripadol na 15. septembra.

Viac o téme: PrieskumExtrémizmusObavyDemokraciaNemeckoBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu