Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Generálny tajomník OSN varoval pred odolnosťou Daeš: Chce spravodlivé voľby

Generálny tajomník OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN António Guterres (Zdroj: SITA/AP/Kamran Jebreili)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že extrémistická organizácia Daeš zostáva v Afganistane naďalej odolná aj napriek "okamžitým" operáciám tamojšej vlády a medzinárodných síl zameraným proti nej. Zároveň vyzval všetky ozbrojené skupiny, aby nezasahovali do blížiacich sa prezidentských volieb v krajine, informovala v utorok agentúra AFP.

Guterres v správe, ktorá kolovala v pondelok na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), poukázal, že v období od polovice júna do začiatku septembra sa bojovníkom IS prisúdilo 183 incidentov, čo predstavuje takmer dvojnásobok oproti 93 za rovnaké obdobie v roku 2018.

Guterresova správa bolo napísaná predtým, než americký prezident Donald Trump v sobotu nečakane ukončil takmer celoročné úsilie o dosiahnutie politického urovnania s Talibanom. V pondelok šéf Bieleho domu vyhlásil, že mierové rozhovory USA s afganským povstaleckým hnutím sú nateraz "mŕtve". Mali prispieť k ukončeniu 18 rokov trvajúceho konfliktu v Afganistane.

V správe generálny tajomník OSN uviedol, že rokovania Spojených štátov s Talibanom, dialóg medzi afganskými stranami v Katare a zvýšené úsilie "o dosiahnutie regionálneho konsenzu o mieri viedli k opatrnému optimizmu, že by sa čoskoro mohol začať oficiálny mierový proces".

Mierový proces môže byť trvalý

Guterres zároveň upozornil, že mierový proces môže byť trvalý jedine vtedy, keď bude inkluzívny, bude chrániť práva všetkých Afgancov a bude založený na "širokom konsenze". Zopakoval tiež výzvu na priame rozhovory medzi Talibanom a afganskou vládou, ktoré však Taliban odmieta.

Generálny tajomník tiež vyjadril veľké znepokojenie nad "nestálou bezpečnostnou situáciou v Afganistane". V tejto súvislosti upozornil na priame ohrozenie zo strany "protivládnych živlov" počas prezidentských volieb naplánovaných na 28. septembra, ktoré podľa jeho slov môžu "mnohých Afgancov od hlasovania odradiť".

Guterres vyzval Taliban a ďalšie ozbrojené skupiny vrátane Daeš, aby "prestali ohrozovať alebo zameriavať sa na volebných pracovníkov, kandidátov či voličov". Vyzval tiež protivládne sily, aby upustili od poškodzovania volebných miest a umožnili afganskému ľudu "uplatniť si svoje politické práva v bezpečí a bez strachu z násilia".

Dodal, že víťaz prezidentských volieb prevezme "zodpovednosť za vedenie krajiny v ďalšej fáze jej cesty smerom k stabilite a nezávislosti a predovšetkým za realizáciu dohodnutého urovnania s cieľom ukončiť zničujúci konflikt".

Viac o téme: VoľbyAfganistanOSNAntónio GuterresDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu