Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Demografická kríza je všeobecný európsky jav, tvrdí Orbán: Večeral s Pellegrinim

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Julien Warnand)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v predvečer štvrtkovej politickej konferencie III. Budapeštiansky demografický summit prijal na pracovnej večeri prezidenta Srbska Aleksandra Vučiča, českého premiéra Andreja Babiša i predsedu vlády SR Petra Pellegriniho.

Informovala o tom vo štvrtok Orbánova vláda na svojej stránke kormany.hu, podľa ktorej Vučič a Babiš sa zúčastnili aj na štvrtkovej konferencii. Bližšie informácie o stredajších rozhovoroch za účasti slovenského premiéra však kabinet nezverejnil.

Európa stratila v dvoch svetových vojnách 50 miliónov ľudí a z tejto straty sa dodnes nedokázala spamätať, nechal sa vo štvrtok počuť Orbán. Maďarský ministerský predseda vyjadril názor, že demografická kríza nie je javom, ktorý by sa dal spájať s civilizáciou či kresťanstvom, ale ide o všeobecný európsky jav.

Vučič označil za správne vnímať demografické zmeny ako najdôležitejší problém, ale aj ako výzvu, ktorá si vyžaduje okamžité konanie. Podľa Babiša z hľadiska budúcnosti každej krajiny, strednej Európy a aj celého kontinentu je dôležité, aby sa tieto problémy vyriešili. "Potrebujeme politiku, ktorá podporuje rodiny, a ktorá sa rast populácie nesnaží dosiahnuť prisťahovalectvom," podčiarkol bývalý predseda austrálskej vlády Tony Abbott na konferencii za účasti predstaviteľov vedy, politiky, cirkví a iných oblastí verejnej sféry.

Viac o téme: VládaViktor OrbánPeter PellegriniDemografická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu