Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prokurátor zastavil stíhanie Babiša v kauze Čapí hnízdo: Zeman môže rozhodnutia zrušiť

Andrej Babiš Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Český štátny zástupca (prokurátor) v piatok oznámil, že v kauze podozrenia z dotačného podvodu v súvislosti s farmou Čapí hnízdo zastavil stíhanie všetkých osôb vrátane českého premiéra Andreja Babiša. Informovali o tom spravodajská televízia ČT24 a české noviny Deník N.

Zastaviť stíhanie Babiša a ďalších osôb v kauze podľa správ zo začiatku septembra navrhol dozorujúci štátny zástupca Jaroslav Šaroch. Vedúci Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe Martin Erazím sa teraz stotožnil s jeho názorom. "Dnešný deň bolo oprávneným osobám rozoslané rozhodnutie, ktorým došlo k zastaveniu trestného stíhania všetkých osôb v takzvanej kauze Čapí hnízdo," napísal Erazím v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

Erazím dodal, že toto rozhodnutie predložia po nadobudnutí právoplatnosti najvyššiemu štátnemu zástupcovi Pavlovi Zemanovi, ktorý má možnosť rozhodnutia o zastavení trestného stíhania zrušiť. Deník N pripomína, že hlavný prokurátor Zeman má na posúdenie zákonnosti postupu mestského štátneho zastupiteľstva tri mesiace. Ak rozhodne, že postup nebol zákonný, môže podriadenému štátnemu zastupiteľstvu nariadiť, aby žalobu na stíhané osoby podalo.

Babiš reaguje na zastavenie stíhania

Pražskí štátni zástupcovia (prokurátori) našli podľa českého premiéra Andreja Babiša odvahu, keď rozhodli o zastavení jeho trestného stíhania v kauze Čapí hnízdo, hoci trest pre predsedu vlády žiadali aj účastníci série demonštrácií. Babiš to povedal v piatok pre Rádio Impuls vo svojej prvej reakcii na rozhodnutie prokuratúry, informovala spravodajská televízia ČT24.

"Advokáti mi potvrdili, že došlo k zastaveniu trestného stíhania. Rozhodnutie má údajne 90 strán. Dúfajme, že je všetko konečné, určite mám veľkú radosť," vyhlásil Babiš. "Som rád, že štátny zástupca našiel tú odvahu. Ľudia na námestí kričali, že Babiš patrí do väzenia. Skrátka rozhodol tak, ako rozhodol," dodal premiér a šéf hnutia ANO, ktorý by sa k prípadu mal podrobnejšie vyjadriť ešte neskôr v priebehu dňa.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Vedúci Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe Martin Erazím v piatok oznámil, že v kauze podozrenia z dotačného podvodu v súvislosti s farmou Čapí hnízdo zastavil stíhanie všetkých osôb vrátane premiéra Babiša, ktorý vinu v kauze dlhodobo odmieta.

Nebola žiadna korupcia, nebol žiadny podvod

Spor sa týkal toho, či mala farma Čapí hnízdo v stredných Čechách nárok na 50-miliónovú dotáciu z prostriedkov EÚ, respektíve či bola malým alebo stredným podnikom, ktorý mohol o takúto dotáciu žiadať. Podľa šéfa pražských žalobcov Erazíma ním farma bola, justícia EÚ okrem toho takéto podniky vymedzila až dlho po čerpaní tejto dotácie.

"Nebola žiadna korupcia, nebol žiadny podvod. Bola to kauza, ktorá bola načasovaná pred voľbami do (Poslaneckej) snemovne. Je úplne jasné, že to bola účelová záležitosť. Keby som nevstúpil do politiky, tak by ste o Čapím hnízdě nikdy nepočuli," vyhlásil Babiš pre Rádio Impuls a zopakoval tvrdenie o diskreditačnej kampani.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Predsedovia českých opozičných strán uviedli, že rešpektujú rozhodnutie prokurátorov - s výnimkou predstaviteľov Českej pirátskej strany, podľa ktorých by ho mal prehodnotiť najvyšší štátny zástupca. Väčšina predsedov však varovala pred podkopávaním dôvery v justíciu, aj keď podľa nich po kauze zostáva horká pachuť v podobe zmien na ministerstve spravodlivosti alebo Babišovho tlaku na prokurátorov cez médií, napísal server Aktuálně.cz.

Viac o téme: StíhanieAndrej BabišČapí hnízdoPavel Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu